Geheel in stijl: Bier und Bratwurst bij het Oktoberfest in Breda.
Geheel in stijl: Bier und Bratwurst bij het Oktoberfest in Breda. Jorgen Janssens

Bratwurst und bier: Oktoberfest op P5 bij NAC (foto's)

Cultuur

BREDA - Ruim 6 miljoen bezoekers, 7 miljoen liter bier en heel veel gezelligheid. Dat typeert het jaarlijks gehouden Oktoberfest in München. Het staat bekend als het grootste bierfestival ter wereld. In Breda nog niet deze aantallen, maar wel veel Duitse gezelligheid. Inclusief grote pullen bier en Bratwurst.

Op P5 bij NAC staat vrijdag en ook nog deze zaterdag een grote tent. Al mag dat eigenlijk niet zo heten. Een tijdelijke hal is een beter woord. Het witte gevaarte dreunt deze vrijdag alsof het de stevigheid van het aangrenzende NAC-stadion wil testen op Duitse degelijkheid.

Binnen lopen Bredanaars rond in lederhosen (mannen) en Dirndls (de vrouwen). Ze hebben het naar hun zin. Aan lange tafels doen ze zich tegoed aan pullen met bier en laten het feestgedruis over zich heenkomen. Welkom op Oktoberfest Breda. Rood-wit geblokte shirts en blouses, pofmouwtjes, groene hoedjes. En een pul met bier. Bretels, blauw-wit geblokte blouses en kekke leren broeken. En nog een pul met bier.

De Duitse muziek stampt door de hal, het bier dampt en klotst en er zijn veel glimlachen van oor tot oor. Nog een avond. Oktoberfest op de warmste 1 november ooit. Op P5 bij NAC. Iemand nog bier?