Afbeelding

‘Alaaf & Kicking’: Bredanaars brengen carnaval naar Amsterdam

Cultuur carnaval

BREDA/AMSTERDAM - Onder de noemer Alaaf & Kicking brengen Bredanaars Freek Haverman en Jeroen Balkenende carnaval naar de hoofdstad. 22 januari moeten 1300 man hossend en feestend door de Melkweg gaan.

“We zien steeds meer Amsterdammers in Breda met carnaval”, vertelt Haverman via de telefoon. “Op een morgen werd ik wakker en dacht ik, laten we carnaval naar Amsterdam brengen.”

Haverman is voor het carnaval geen onbekende. De afgelopen jaren stond hij mede aan de basis van het Hossen op de Markt en zorgde hij op carnavalszaterdag voor feest tijdens Café Haverman.  

Alaaf & Kicking wordt carnaval zoals dat bedoeld is. “Compleet met artiesten waarvan ze hier nog nooit hebben gehoord, zoals Lamme Frans, de Gebroeders Ko en de Snollebollekes”, lacht Haverman. “Maar na de 22e zijn die wereldberoemd in Amsterdam.”

Haverman en Balkenende organiseren het feest met hun kersverse bedrijf Mannenbroeders, dat deze vrijdag zijn première beleefde met de Brabanders in Amsterdam Borrel, de Brambo. “Daarvoor hadden we in een week 1700 aanmeldingen via Facebook, daar aan zie je wel dat het leeft.”

De Brabanders in Amsterdam (BAM-mers) zijn ook de doelgroep voor het feestje. Zelf woont Haverman ook al jaren deels in Amsterdam en deels in Breda. “Er zullen zeker mensen uit Brabant komen, maar het is de bedoeling dat het een leuke mix wordt van Brabanders en Amsterdammers.” Want die kunnen het Brabantse stiekem toch wel waarderen, merkt Haverman. “De gezelligheid, de levensinstelling en het bourgondische. Dat spreekt aan.”

Carnaval kan niet zonder een carnavalsnaam voor een stad. Dus zoeken de heren naar een geschikt pseudoniem voor Amsterdam. Ideeën? Ga naar carnaval.amsterdam of mail voor 1 november naar alaaf@carnaval.amsterdam. De naam wordt de 11e van de 11e bekendgemaakt.