Afbeelding

Door Bredanaar gestarte poll over carnavalsnaam Amsterdam raakt gevoelige snaar

Cultuur carnaval

KIELEGAT/GROOTGRAGTEGAT - Het idee om Amsterdam weer aan carnaval te krijgen maakt wat tongen los. Bredanaar Freek Haverman woont al jaren met een been in Amsterdam en besloot een verkiezing voor een Amsterdamse carnavalsnaam te organiseren. Dat heeft hij geweten.

Nadat LindaNieuws.nl het nieuws buiten Brabant bracht, deed nieuwszender AT5 het dunnetjes over. Onder een bericht over de verkiezing stroomden de reacties binnen. “Niet normaal joh”, lacht de immer vrolijke Haverman, die zich overigens wel verbaast over de felheid én lengte van sommige betogen. “Iemand schreef dat als hij me zou tegenkomen, dat hij met met de nek zou aankijken.”

De verkiezing is inmiddels een paar dagen op streek en de overwinning lijkt te gaan naar Gròòtgragtegat, dat 50% van de stemmen krijgt. De ondertitel van het pré-carnavalfeestje dat Haverman in de Melkweg organiseert - Alaaf en kicking - heeft ook niet voor niets als ondertitel Grootse met een harde G.

“Het heeft een gevoelige snaar geraakt”, weet Haverman. “Dat was ook te zien aan de stemming.” En aan de media-aandacht. “Ik heb inmiddels zes verschillende media te woord gestaan. Vanmorgen in NRC.Next, Omroep Brabant.”

De reacties zijn fel, Haverman is mild. “Het moet een feest worden voor Brabanders in Amsterdam én voor Amsterdammers die het leuk vinden.” Dus gaat hij vrolijk door. Een Raad van Elf heeft hij al, maar de zoektocht naar een Prins is nog in volle gang. “Amsterdam heeft prinsen gehad, zoals Piet Römer, Andre Hazes, Sjaak Swart en Willy Alberti.”

Een idee heeft hij al wel voor een nieuwe prins. “Kluun.” De schrijver met Brabantse roots zelf heeft nog niet gereageerd. Wordt vervolgd.