Bowie. William Rutten/Toshy
Bowie. William Rutten/Toshy William Rutten/Toshy

‘Luisterde uren naar Bowie tijdens maken kunstwerk’

Cultuur

BREDA - Muzikant David Bowie is overleden. In heel de wereld maakt het overlijden van de 69-jarige Brit veel los. Radiostations draaien non-stop Bowie, het Groninger Museum opende extra met de tentoonstelling en de TV draait door. Ook Breda staat stil bij Bowie, onder meer bij Velvet.

Door Wijnand Nijs en Evy van der Sanden

Ook de Bredase kunstenaar Toshy staat stil bij het overlijden van Bowie. Hij maakte anderhalf jaar geleden een nieuw kunstwerk over de artiest door een oude foto van fotograaf William Rutten te bewerken. Hij deed dat voor de serie en expositie Hardrock Café Legends, die afgelopen najaar door Marco Borsato in Amsterdam werd geopend. “Voor het maken van het werk heb ik me verdiept in het leven van Bowie. Tijdens het schilderen heb ik uren naar zijn muziek geluisterd en ben ik steeds meer fan geworden.”

De zanger, niet alleen bekend van zijn hits, maakte indruk. “Als je kijkt naar zijn kledingstijl, dan zie je die terug in de mode van nu. In zijn beginperiode was hij niet alleen door zijn muziek toonaangevend maar ook door zijn kledingstijl. In het kunstwerk wordt een link gemaakt met de grafische lijnen, vlakken en patronen die zijn outfits sierden.”       

De zwartwit foto van David Bowie maakte fotograaf William Rutte op 19 augustus 1980 in Maastricht. “Een man met een ongelofelijke uitstraling zowel op de bühne als in het echte leven”, verwoordde de fotograaf het bij het door Toshy gemaakte kunstwerk.

Arend van Maaren, eigenaar van Velvet Music Breda, beaamt dat. Het overlijden van Bowie kwam voor hem als een schok. De muziekwereld verliest een invloedrijk persoon. Een icoon, meent Van Maaren. Een grote held. “Hij had invloed qua stijl. Qua kleding. Hij was een vernieuwer. En misschien was hij niet altijd de trendsetter, maar hij wist een trend wel groot te maken.”

In zijn zaak draait Van Maaren nu de hele dag de nieuwe plaat van de overleden muzikant. Dat deed hij vrijdag en zaterdag overigens ook al. En inderdaad, zoals een artikel van de Volkskrant al aangaf: achteraf geeft zijn nieuwe plaat aanwijzingen richting het overlijden van de artiest. Dat ziet ook Van Maaren.

Op een gemiddelde maandag als deze dacht de eigenaar van Velvet Music vijf of zes cd’s van Bowie te verkopen. Op 11 januari was tachtig procent van het aantal verkochte platen van David Bowie. “Dat zijn er twintig. Al verkocht ik er vrijdag en zaterdag ook al twintig. De LP’s zijn op dit moment al niet meer leverbaar.”

De verhoogde verkoop noemt Van Maaren ‘een wrange bijkomstigheid’. Het lastige van het verkopen van platen van Bowie na zijn overlijden is dat klanten er soms een praatje over willen maken. “Het is niet zo dat de wereld instort, maar ik ben soms bang dat ik dan wel emotioneel word.”

Ook de Bibliotheek Breda besteedt aandacht aan de dood van de artiest. De Bibliotheek stuurde er een tweet uit met de tekst ‘de veelzijdigheid van David #Bowie een beetje proberen te vatten….’ en foto’s waarop een tafel met daarop spullen gerelateerd aan Bowie te zien is.

Bowie in de bibliotheek.