Afbeelding

Pre-jubileum voor Hossen op de Markt in teken van Chinees nieuwjaar

Cultuur carnaval

BREDA - Het is alweer het vierde jaar dat de Grote Markt volstroomt met carnavalsvierders voor Hossen op de Markt. “Het pre-jubileum, zo kun je het inderdaad wel noemen”, lacht organisator Freek Haverman. Het programma heeft dit jaar een Chinees tintje.

Chinees? “Ja, want het Chinees Nieuwjaar begint zondag, vandaar”, vertelt Haverman. “Vandaar dat we een speciale act hebben om de avond te openen, een Chinese drakendans.”

De populariteit van het Hossen nam de afgelopen jaren toe. “Het doel was het carnaval weer de straten op te krijgen, vandaar dat we dit jaar ook een half uurtje langer doorgaan, tot half elf.”

Als het aan de organisatie licht, groeit het nog verder. “Het zou toch mooi zijn als we een Toppers-achtig podium in het midden van de Grote Markt kunnen plaatsen, zodat de hele Grote Markt, dus noord en zuid, mee zouden kunnen feesten. Dat zou gaaf zijn.”

Zo groots is het nog niet, maar al wel groter dan afgelopen jaar. “De eettentjes tegenover het podium staan nu naast de Grote Kerk, zodat we meer ruimte hebben.” En die ruimte gaat optimaal benut worden, blijkt ook uit het filmpje dat Haverman ter promotie maakte. Springen, roeien, hossen. Er moet bewogen worden. “Maar we hebben ook het traditionele meezingkwartiertje.”

Het Hossen op de Markt begint zondag om 20.00 uur.