Afbeelding
Foto: Tom Doms

Ploegendienst wil verrassen: Terrein aan de Galderse Meren krijgt make-over

Door: Hanneke Marcelis Cultuur

BREDA - Met het succesvolle winterfestival nog maar net achter de rug focust de organisatie van het bekende Ploegendienst festival uit Breda zich alweer vol op de zomer. Het terrein krijgt een totale make-over en er liggen zelfs plannen om de entree te verleggen naar een ander deel van het terrein middels een immens grote trap. “We willen blijven verrassen en investeren in het concept”, aldus de organisatie.

Afgelopen weekend was een succesvolle editie. Met zo’n 15.000 bezoekers in twee dagen mag Ploegendienst zich inmiddels rekenen tot het grootste techno- en house festival van Nederland in de winter. Maar liefst vijf overkapte en verwarmde podia en een brede diversiteit aan genres maakten dat festivalliefhebbers een heel weekend uit hun dak konden gaan. Vanuit het concept van een oude bouwplaats toverde Kairos Events het terrein naast het NAC stadion in Breda weer compleet om met allerlei leuke hoekjes, creativiteit en geheime area’s. 


Door naar de zomer
‘’We willen altijd blijven verrassen’’, vertelt organisator Tijn Kapteijns. ‘’Daarom is de keuze gemaakt om de indeling van het terrein dit jaar stevig onderhanden te nemen. Er liggen plannen om de entree te verplaatsen naar de oude fietsenstalling. Bezoekers zullen het terrein middels een onwijs grote en brede trap, over de dijk aan de zijkant van het meer betreden. De doorgangen die nu gebruikt worden zijn ook erg smal. Deze verandering zal veel druk bij de uitstroom verminderen, naast dat het een totaal andere beleving geeft voor de bezoeker die het terrein op komt.’’

Hierdoor zal het reguliere entreegebied plaats maken voor een immense hangar waar de hardere techno niet zal ontbreken. “Verder gaan we druk aan de slag met de ontwerpen, uitstraling en locaties van de podia. In eerste instantie zou het festival op vrijdag 30 juni en zaterdag 1 juli plaatsvinden, maar de organisatie heeft besloten vertrouwd op de zaterdag en zondag te blijven. Dit kwam ook beter uit met het broedseizoen en het beleid wat er ligt omtrent deze mooie locatie. “We willen graag op alle vlakken zo duurzaam mogelijk organiseren, dus waar het kan doen we dit”, aldus Kapteijns.

Wat kan er verder nog beter? ‘’Ten opzichte van vorig jaar heeft de pendeldienst komend jaar echt extra aandacht nodig’’, aldus de organisatie. ‘’We hebben deze winter met een andere visie en interne mobiliteit producent gewerkt en dat verliep zonder problemen. In de zomer afgelopen jaar hebben we ook de pech gehad dat twee bussen uitvielen in de spits. Komend jaar moet de pendeldienst simpelweg op slot zitten, dat gaan we regelen.’’ 

Toekomst
Heeft Kairos Events wat betreft de evenementenlocatie bij de Galderse Meren nog wensen voor in de toekomst? ‘’Graag kijken we samen met de gemeente naar vaste spanning op deze locatie. In combinatie met batterijen zou je dan zonder aggregaten kunnen draaien, dat zou voor ons echt super zijn en sluit ook aan bij onze duurzame visie’’, sluit Kapteijns af.

Aanstaande donderdag om 12.00 uur gaan de tickets voor het jaarlijks uitverkochte festival in de verkoop