Afbeelding
Foto: Joyce Mars

Al ruim 1500 handtekeningen bij petitie voor ruimere sluitingstijden horeca

Door: Bregje Kop Cultuur

BREDA - De gemeenteraad stemt morgen over het wel of niet verruimen van de sluitingstijden van de horeca. Maar omdat er een negatief advies ligt, ziet het er voor de liefhebbers van de nachtcultuur niet goed uit. Met een petitie laat Local Motion van zich horen. En die is inmiddels al ruim 1500 keer ondertekend. “Meer ruimte in de nacht betekend meer diversiteit, een breder aanbod en meer potentie voor inwoner, clubganger, artiest of organisator.”

Op 16 februari stemde de gemeenteraad over de motie ‘Clubcultuur 2023- kijken naar wat er wel kan’. In die motie roepen D66 en 50Plus het college op om aan de slag te gaan met de clubcultuur in Breda en de openingstijden van de horeca onder voorwaarden wél te verruimen tot 06.00 uur. Maar in februari stemde precies de helft van de raad voor de motie, en de andere helft tegen. Aanstaande donderdag wordt er opnieuw gestemd. Als er dan weer gelijk wordt gestemd, wordt de motie verworpen.

In aanloop naar de gemeenteraad, die morgen plaatsvindt, komt Local Motion met een nieuwe petitie. Local Motion is de partij die sinds 2017 de ‘clubcultuur’ onder de probeert te brengen bij de Bredase politiek. De initiatiefnemers hopen in totaal zo’n 2000 handtekeningen op te halen. Inmiddels staat de teller op ruim 1500 handtekeningen. 

Voorgeschiedenis
In 2017 trok Local Motion al bij de Bredase politiek aan de bel. “We merkten destijds dat veel Bredanaars zich niet konden vinden in het reguliere aanbod aan feestcafés. Ook kwam de vraag vanuit organisatoren van dance events, die vanuit hun publiek de behoefte waarnamen om tot dieper in de nacht events te organiseren, omdat dat bij de cultuur van het publiek past”, aldus Local Motion. “Daarnaast verliet veel talent de stad, omdat men zich beperkt tot niet kon etaleren.”

Er werd een petitie gestart, die in drie dagen tijd 1700 keer getekend werd. Naar aanleiding van deze petitie werd er in de gemeenteraad gestemd voor het uitvoeren van een pilot. Het merendeel stemde voor, en de pilot kwam er. In deze pilot konden de initiatiefnemers, gemeente Breda, ondernemers, politie en beveiliging toetsen of er veilig evenementen konden worden georganiseerd die tot uiterlijk 06.00 uur duurde. Er werden meer dan tien pilot-avonden gehouden in de stad. Op basis van de uitkomst van deze pilot werd besloten om de verruiming van de sluitingstijden op te nemen in het nieuwe horecabeleid van Breda.

Maar toch bleek niet iedereen voor de verruiming van de sluitingstijden te zijn. Zo liet de KHN begin dit jaar weten niets te voelen voor dit initiatief. En ook de politie bleek tóch tegen te zijn. Daardoor ligt er nu een negatief advies op tafel. Een negatief advies dat voor Local Motion, na meer dan tien succesvol verlopen pilots, onbegrijpelijk is. 

“Het is dus super belangrijk om deze petitie te ondertekenen”, aldus Local Motion. “Meer ruimte in de nacht betekent meer diversiteit, een breder aanbod en meer potentie voor inwoner, clubganger, artiest of organisator. Het verruimen van de sluitingstijden op plekken waar dit thuis hoort, is het startschot voor een aantrekkelijkere stad. Laat Breda geen eenheidsworst worden. Laten we gaan voor een diverse stad waar je weer continue verrast kan worden”, aldus de initiatiefnemers. “Een leefklimaat waardoor iedere inwoner zich weer thuis kan voelen in de nacht. Want op de juiste manier en met goed maatwerk plukt aan het eind van de rit elk type ondernemer, partymacher en Bredanaar er de vruchten van.”