Afbeelding
Foto: Maurice van de Lisdonk

Kunstweek basisschool St.Joseph in stijl afgesloten met expositie

Door: Eveline Jansen Cultuur

BREDA- “Kunst in beweging”. Dat was dit jaar het thema van de jaarlijkse Kunstweek van basisschool St.Joseph. Een eenvoudige benaming om duidelijk te maken dat het ging om kinetische of wel bewegende kunst. Alle leerlingen hadden per bouw verschillende mooie kunstwerken gemaakt die tijdens de afsluitende expositie tentoongesteld werden in de klassen en gangen. Ook waren er in de school twee grote kunstwerken te zien, gemaakt door alle leerlingen samen. Zo was er een groot “Op-art kunstwerk” te zien waarbij elke leerling een bijdrage leverde in de vorm van een ingekleurde cirkel. Ook was er een prachtig gezamenlijk “Loop-Langs-Kunstwerk” waar alle leerlingen aan bijgedragen hadden door het zetten van één gekleurde lijn op een megagroot canvas.

“Wow”! Dat was de meest gehoorde kreet tijdens de afsluiting van de Kunstweek van basisschool St. Joseph. Met een prachtige expositie lieten de leerlingen zien wat ze per bouw en ook samen met de hele school gemaakt hadden rondom het thema “Kunst in beweging”. Een week lang werkten de leerlingen van de school rondom kinetische ofwel bewegende kunst. Tijdens de expositie was in de school onder meer een groot “Op-art”, van het Engelse begrip ‘optical art’, kunstwerk te zien, waarin een spel werd gespeeld met verschillende optische illusies. Dit was samengesteld door alle leerlingen samen die ieder een bijdrage leverde in de vorm van een ingekleurde cirkel. Ook hing er het eindresultaat van een prachtig gezamenlijk “Loop-Langs-Kunstwerk”. Hiervoor hadden alle kinderen op geheel eigen wijze een gekleurde lijn op een megagroot canvas gezet.
In de klassen en gangen waren ook kleine tentoonstellingen van kunstwerken die de kinderen in de Kunstweek hadden gemaakt. Spring-stamp-stempel kunstwerken bij de kleuters. Stopmotion filmpjes bij de groepen 3 en 4. Filmpjes gemaakt met een ‘green screen’ in de Uitvindfabriek en schilderijen gemaakt met licht in de groepen 5 en 6. Kleurrijke mobiles in de groepen 7 en 8. En nog veel meer.

De kunstweek is een jaarlijks terugkerend project op basisschool St.Joseph, waarbij de disciplines beeldend (tekenen, schilderen, 3d, fotografie, audiovisueel), theater en dans in een cyclus van 3 jaar worden aangeboden. Zo maken de leerlingen in de onderbouw, middenbouw en bovenbouw kennis met de verschillende disciplines.