Een eerdere editie van het dauwtrappen.
Een eerdere editie van het dauwtrappen. Foto: Harmonie st. Caecilia Bavel

Harmonie St. Caecilia Bavel gaat weer ouderwets dauwtrappen

Door: Redactie Cultuur

BAVEL - Dauwtrappen op Hemelvaartsdag is één van de populairste jaarlijkse activiteiten in het 101- jarige bestaan van Harmonie St. Caecilia Bavel. Op 9 mei is het weer zover.

De wandeling voor dag en dauw is een restant van een oeroud heidens voorjaarsritueel. Het dauwtrappen gaat uit van de groeikracht en andere heilbrengende effecten van puur natuurwater in de lente. Het zou de vruchtbaarheid bevorderen, de ouderdom bestrijden en huidaandoeningen genezen.

Het dauwtrappen moet altijd vroeg in de ochtend gebeuren om een tweetal redenen: later in de ochtend is de dauw opgetrokken en men moest op tijd terug zijn voor de Heilige Mis. Na de mis was het dan feest, zodat Hemelvaartsdag nogal eens eindigde in ‘rumoer alsof een troep razenden was losgebroken’, aldus de Geldersche Volksalmanak uit 1858.

125 dauwtrappers

Het dauwtrappen mag zich ook elk jaar weer op een ruime belangstelling verheugen. Naast de muzikanten is een talrijk meewandelende publiek, zodat de stoet uit ruim 125 dauwtrappers bestaat. Waar deze feestelijke editie van het dauwtrappen het ditmaal heen gaat voeren, blijft vooralsnog een verrassing.

De dauwtrappers vertrekken op donderdag 9 mei 2024 om klokslag 6 uur vanuit de eigen honk de Tussendûr. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om gezellig achter de muziek aan mee te wandelen en na gedane inspanning een ontbijt te nuttigen zo rond de klok van 08.15 uur. Dit tegen een vergoeding van 12,50 euro per persoon en 7,50 euro voor kinderen tot en met 12 jaar. Inschrijven verloopt via de website van de dauwtrappers.


Een eerdere editie van het dauwtrappen - Foto: Harmonie St. Caecilia Bavel