Afbeelding

Provincie mikt op geleidelijke invoering ov-chipkaart

Economie

BREDA - De strippenkaart is helemaal weg in november. Dat is het plan van de provincie Noord-Brabant en regiobestuur Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE). Ze willen de pas geleidelijk invoeren.

Beide partijen hebben het voorstel voorgelegd aan minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Een woordvoerster van de Provincie zegt dat het afschaffen van de strippenkaart een kwestie van gewenning is.

“We zijn nu al bezig met het handhaven van de kortingen die na de afschaffing ook gelden. Ook kun je op steeds meer plekken een kaart kopen of opladen.” De manier waarop ze de verwelkoming van de chipkaart communiceren is simpel: “Door middel van flyers en voorlichting.”

Dat er woensdag nog een groot fraudeschandaal met de in het hele land in te voeren kaart aan het licht kwam, doet niets af aan het feit dat hij wordt ingevoerd. “Dat is een landelijke beslissing. Wij doen het bewust later in het jaar. Maar tegenwoordig valt alles te kraken.”

Voordelig
De ov-chipkaart krijgt ook een aantal nieuwe, goedkopere tarieven. “We zijn verplicht te zorgen dat het gemiddeld niet duurder wordt. Zo hebben we een aantal kortingsproducten. 65+’ers en kinderen jonger dan twaalf krijgen een korting van 34 procent. Daarbij willen we MBO-scholieren, die vaak met de bus reizen, een korting geven.”

Waar ze bij de SRE de kaart heel goedkoop verkopen (€2,50), is het vervoersbewijs in de rest van Brabant drie keer zo duur. Als verklaring daarvoor geeft de woordvoerster dat alle reizigers uiteindelijk voordeliger uit moeten zijn en Noord-Brabant doet dat met verlaagde tarieven.