Breda uit de lucht gezien. foto Maj-Britta de Ruiter/Ad Ballon
Breda uit de lucht gezien. foto Maj-Britta de Ruiter/Ad Ballon

Onderzoek: 'Breda is economisch sterk in de breedte'

Economie

BREDA - “Breda is economisch sterk in de breedte”, stelt onderzoeksjournalist Arthur van Leeuwen (Elsevier). Samen met het Leidse onderzoeksbureau Louter onderzocht hij de economische positie van Nederlandse gemeenten en regio’s voor Elsevier. Daaruit ontstond een ranglijst, waar gemeente Breda de negende positie inneemt. De regio is derde van Nederland.

Volgens De Leeuw zijn die resultaten duidelijk te verklaren. “Breda is heel erg sterk in de breedte. Economisch gezien is de stad gezond. In tijden van tegenslag beschikt zo’n breed georiënteerde stad over een grote overlevingskans. Je ziet heel goed dat geen sector onvoldoende scoort. Wat dat betreft is de stad te vergelijken met Zwolle en Den Bosch.”

De onderzoeksjournalist wijst erop dat de stad erg strategisch ligt. “Enkele sectoren komen duidelijk naar voren. Zo is de stad een regionaal centrum te noemen. Ook distributie valt op. De stad ligt precies op de as Rotterdam-Antwerpen, en daar profiteert Breda stevig van.”

Daar denkt Maurice Vermeulen van regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN hetzelfde over. “De regio Breda is gezegend met een brede structuur van bedrijvigheid. Zowel handel, productie, distributie als dienstverlening zijn hier sterk vertegenwoordigd. Hierdoor is de regio minder kwetsbaar wanneer het in één van die sectoren even wat minder gaat."

"Van oudsher vestigen zich veel, Benelux-georiënteerde, bedrijven zich in Breda vanwege de ligging tussen de Mainports en in een ruit van snelwegen (A16, A27, A58 en A59). Ook de brede arbeidsmarkt wordt vaak als zeer gunstig ervaren. De realisatie van het nieuwe station en de daarbij behorende aansluitingen zal de regio Breda de komende jaren nog beter op de kaart zetten”, zegt Vermeulen.

Andere sectoren waar de stad goed in scoort zijn de dienstensector, het onderwijs, de communicatiesector, openbaar bestuur en detailhandel.

Bij het onderzoek is onderscheid gemaakt tussen gemeenten - waarbij de gemeentegrenzen gelden - en economische regio’s. Bij de grote kernsteden komen er meer dan 20.000 pendelaars per dag. Op die manier zijn 46 economische regio’s onderzocht. Vorig jaar stond Breda zesde op die lijst, dit jaar dus derde.