De bouw aan 123 Sprong vordert gestaag. Begin juli gingen veertien woningen in de verkoop. foto Wijnand Nijs
De bouw aan 123 Sprong vordert gestaag. Begin juli gingen veertien woningen in de verkoop. foto Wijnand Nijs

Corporaties onaangenaam verrast door 25,8% hogere OZB

Economie

BREDA - De Bredase woningcorporaties WonenBreburg, Laurentius Wonen en Alleewonen zijn ontstemd over de verhoging van de OZB (onroerendezaakbelasting) met 25,8% per 1 januari 2017. De corporaties ervaren de verhoging als een verrassing die ook gevolgen heeft voor de mate waarin geïnvesteerd kan worden in de stad.

“We zijn teleurgesteld dat de gemeente niet haar belangrijke stakeholders proactief op de hoogte heeft gesteld”, aldus Aline Zwierstra, directeur Vastgoed van WonenBreburg in een reactie.  “Gelukkig waren we wel al geïnformeerd via onze goede contacten in de stad.”

Voor de corporaties betekent dit dat ze naar schatting samen per jaar zo’n acht ton OZB meer gaan betalen. Voor WonenBreburg gaat het om ongeveer drie ton. De corporatie betaalt nu jaarlijks 1,2 miljoen euro aan OZB.

De verhoging van de OZB is door de coalitie afgesproken voor de komende jaren. Na gelijkblijvende tarieven in 2015 en 2016, volgt de genoemde verhoging per 2017. Voor particulieren valt de verhoging mee, zo betoogt de coalitie. In het coalitieakkoord is opgenomen dat de lasten gemiddeld niet zullen stijgen. Dat betekent dat een verhoging van de OZB voor huurders en huiseigenaren die ook de woning bewonen grotendeels gecompenseerd wordt door een lagere afvalstoffenheffing.

Dat laatste vinden de corporaties wel positief. “Wij zien dat de vermindering afvalstoffenheffing ten goede komt aan minder woonlasten voor onze huurders. Dat juichen wij toe”, aldus Zwierstra namens de drie. Volgens haar komt dit de betaalbaarheid van wonen ten goede.  

De oplossing waarvoor wethouder van Wonen Patrick van Lunteren (SP), kiest, valt dus minder goed. “Echter de gemeente kiest ervoor de misgelopen euro’s bij ons aan de andere kant terug te halen in de vorm van 25,8% verhoging van OZB. Dat zijn dus euro’s die wij niet in projecten in de stad Breda kunnen investeren.”

Op dit moment zijn de corporaties volop in onderhandeling met de gemeente over het Woonprogramma in de Alliantie, waarin voor de komende vier jaar afspraken gemaakt worden over onder meer bouwdoelstellingen. “Deze tegenvaller moeten we hierin meenemen”, aldus de corporaties.

De verhoging zou gevolgen kunnen hebben voor het aantal woningen dat de corporaties zeggen te willen gaan bouwen, waarbij opgemerkt is dat Laurentius geen bouwplannen heeft.