Afbeelding

Herindeling weekmarkt Grote Markt weer op agenda

Economie weekmarkt

BREDA - Dit najaar moet er duidelijkheid komen over een herindeling van de kramen op de weekmarkt op de Grote Markt. Peter Dilisse, woordvoerder ambulante handel in Breda, verwacht dat er eind dit jaar een besluit genomen wordt over de nieuwe opstelling van de marktkramen.

Tim van het Hof, fractievoorzitter van D66, geeft aan dat de markt de komende maanden weer aan de orde komt in de raad. “Maar het liefste hebben we dat marktkooplui en horeca samen met een plan komen.” Hij stelt dat een oplossing mogelijk moet zijn. “We hebben ruimte genoeg.”

Al tweeënhalf jaar wordt er volgens Dilisse gesproken over het probleem dat er steeds meer marktkramen verdwijnen. “Het wordt langzaam aan een gatenkaas. Naast de leegstand in de winkels, heeft ook de markt hiermee te kampen. Niet alleen vanwege de economische crisis van de afgelopen jaren, maar ook door marktkooplieden die met bijvoorbeeld pensioen gaan. De nieuwe generatie ziet het niet zitten om de boel over te nemen”, licht Dilisse toe.

Om de lege stukken op te vullen, heeft de ambulante handel een nieuwe opstelling gecreëerd. De herindeling zou er voor moeten zorgen dat er meer ‘met de gezichten naar elkaar’ gewerkt kan worden en dat de rijen aan marktkramen wellicht worden ingekort, zodat er geen lege plekken ontstaan. Ook zouden hierbij de terrassen van de horeca aan de Grote Markt kunnen worden ontlast. Het gaat voornamelijk om de weekmarkt op dinsdag.

Daar liggen ook volgens Van het Hof kansen. “Nu staan de marktkooplui met hun ruggen naar de terrassen toe, dat is minder aantrekkelijk. We moeten een modus zien te vinden dat het voor iedereen win-win is. Een terrasbezoek wil misschien ook wel eens wat van dat lekkers op de markt kopen.”

Dilisse: “Natuurlijk gaat dat plan gepaard met voors en tegens. We moeten kijken waar de knelpunten zitten en daarna is het nog schaven en schuren. Uiteraard hebben we ook te maken met plaatsvergunningen. De gemeente zal deze moeten verstrekken.” De winkel- en horecaondernemers, gemeente Breda en de markthouders in Breda hebben daarom al een aantal keren samen rond de tafel gezeten. Het laatste gesprek is gevoerd in april, in aanwezigheid van wethouders Bob Bergkamp en Bernie van den Berg. Nu is het afwachten tot er een besluit genomen wordt. Volgens Dilisse zou er eind 2015 een akkoord rond moeten zijn.

Volgens horeca-ondernemer René Lancée van restaurant Rodeo Breda is de markt enerzijds een magneet om volk aan te trekken. Anderzijds zou een verplaatsing van locatie een goede optie kunnen zijn. “Waarom zou je de weekmarkt niet bij de Haven houden? Ondernemers zitten daar te springen om nieuw leven. Het zou de Haven een boost geven. Je krijgt er toch weer wekelijks duizend bezoekers bij.” Lancee weet dat veel horeca-ondernemers een voorstander zijn van de verdwijning. De op- en afbouw van de terrassen spelen hierin een grote rol.

De woordvoerder van de ambulante handel is van mening dat alle partijen elkaar van dienst moeten zijn. Er heerst volgens hem dan ook een synergie tussen de horeca, winkels en markthouders. “We hebben elkaar toch nodig. Het is een wisselwerking: uiteindelijk kunnen we allemaal profiteren van de klant die tijdens het boodschappen doen ook nog even een bezoek brengt aan een terras. De markt brengt diversiteit met zich mee. We hebben het mooiste plein van Nederland, dan verdienen we ook een mooie markt. We moeten koesteren dat er kleinere ondernemingen blijven bestaan.”