Afbeelding
Freek de Swart

Koepel in elk geval twee jaar 'Futuredome'; ruimte voor bedrijven en gezelschappen

Economie de Koepel

BREDA - De Koepel kan de komende twee jaar gebruikt worden door ondernemers en inwoners van Breda. Dat gebeurt onder de noemer Futuredome. Dat heeft het Rijksvastgoedbedrijf maandag bekend gemaakt.

Futuredome is een manier om leegstand van de koepelgevangenis in Breda en het terrein er omheen te voorkomen. Het project is gericht op startende ondernemers, kunstenaars, vrijwilligers, gezelschappen, instellingen en organisaties die er de komende twee jaar tal van activiteiten mogen ontplooien. "Ook inwoners van Breda kunnen daar gebruik van maken of aan meedoen. Dit alles onder de naam ‘FutureDome’, een community die een bijdrage levert aan de stad", aldus de Rijksvastgoeddienst.

Het blijft de bedoeling dat de voormalige gevangenis te koop komt. Het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente overleggen over wat de uiteindelijke bestemming wordt. "Het duurt zeker nog twee jaar voor het zover is", stelt het Rijksvastgoedbedrijf.  

Startups
Het bedrijf VPS Nederland heeft van het Rijksvastgoedbedrijf de opdracht gekregen het tijdelijke gebruik van de koepel te organiseren. VPS wil een deel van de panden beschikbaar stellen voor tijdelijk gebruik door ondernemers, zowel startups als gevestigde bedrijven en profit als non-profit organisaties. Daarnaast is VPS van plan om een aantal gebouwen op het terrein in te zetten voor een bijzondere, tijdelijke woonfunctie (thema: ‘zorg’).

“De organisatie is hiertoe momenteel in gesprek met verschillende professionele zorgpartijen die zich richten op de tijdelijke huisvesting, verzorging en begeleiding van kwetsbare mensen die verminderd in staat zijn de regie over hun eigen leven te voeren”, aldus het Rijksvastgoedbedrijf.

De tijdelijke activiteiten worden uitgesplitst in zes thema’s. Het gaat om educatie, cultuur en creativiteit, de toekomst van stad en omgeving, sport, spel en beweging, zorg en innovatie en duurzaamheid. Daarbij wordt gedacht aan verschillende activiteiten, zoals bijvoorbeeld onder educatie bijles voor scholieren, computercursussen voor 50- plussers en opvoedondersteuning voor ouders.

Maar ook ruimte voor bijvoorbeeld beeldend kunstenaars, vormgevers, theatergroepen, verenigingen, fotografen en filmmakers als het gaat om cultuur. Bij het thema Toekomst van de stad wordt gedachte aan ruimte voor bijvoorbeeld ondernemers, ontwikkelaars, architecten en planologen. Bij innovatie denkt VPS aan ruimte voor vernieuwende diensten en producten, milieu, ecologie en toekomstgericht denken.

Aanmelden
Tot 1 december heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers het complex nog in gebruik. De asielzoekers hebben begin oktober azc De Boschpoort al verlaten. VPS Nederland gaat vanaf 1 december van start met het organiseren van de tijdelijke invulling. Startende ondernemers, kunstenaars, vrijwilligers, gezelschappen, instellingen en organisaties die interesse hebben in het gebruik van een ruimte op deze locatie kunnen zich aanmelden op www.futuredome.nl.