Afbeelding
Foto: Flickr.

Bredase boodschappenservice helpt Zeeuwse boer van te kleine pruimen af

Door: Guus Arnouts Economie

BREDA - Boodschappenservice Boerschappen uit Breda is vanochtend in allerijl naar het Zeeuwse Wemeldingen gereden. Boer Kees Hamelink kampt daar met een overschot aan pruimen die drie millimeter te klein zijn, waardoor supermarkten ze niet meer willen afnemen.

Boerschappen wil boer Kees ondersteunen en hoopt daarmee ook voedselverspilling tegen te gaan; 500 kilo aan 'imperfecte' pruimen is daarom onderweg naar Breda. "Toen ik het hoorde hebben we vanochtend gelijk een pallet pruimen afgenomen bij de boer", legt Stijn Markusse van Boerschappen uit. Boerschappen koopt vaker overschotten of 'imperfect fruit' op, wat het bedrijf gebruikt in hun boodschappen-box. "We kregen het bericht via de zus van de boer binnen. Zij vertelde ons dat de geoogste pruimen van haar broer vorig jaar ook al te klein waren om te worden verkocht aan een supermarkt. En dat is gek natuurlijk." Via zijn boodschappen-boxen kan hij snel en makkelijk grote hoeveelheden overnemen, aldus Markusse. 

Het pruimenprobleem van Hamelink werd vanochtend al vroeg opgepikt door verschillende media die het probleem van de boer aankaarten. In totaal zou het om een overschot van 60.000 kilo Opal pruimen gaan die vermoedelijk door de droogte niet tot de gewenste grootte konden groeien.

Landelijk probleem
"En dat is natuurlijk erg zuur." Volgens Markusse gaat het hier deels om een landelijk probleem. "Supermarkten zeggen: 'de consument wil dat fruit niet'. Maar hoe kan de consument iets willen als de pruimen al geweigerd worden voordat ze in de supermarkt liggen? Eerlijk: ieder stukje fruit moet tegenwoordig perfect zijn, tja. Nu zie je wat daar dus van komt. En dat moet echt veranderen." Markusse, die vrij fel reageert, neemt de zaak hoog op. "Vanochtend vroeg is er een collega van ons al naar Zeeland gereden. Mocht die 500 kilo vandaag nog verkocht worden, wat volgens mij al snel is, dan gaan we gewoon weer terug voor een nieuwe lading."