Advocaat Peter Schouten in de rechtbank.
Advocaat Peter Schouten in de rechtbank. Foto: Wijnand Nijs

Bredase advocaat, huisarts en politicus vragen vergunning voor wietkwekerij

Door: Wijnand Nijs Economie

BREDA - Een Bredaas drietal, bestaande uit huisarts Ronald Roothans, advocaat Peter Schouten en politicus Joep van Meel, wil deelnemen aan het overheidsexperiment voor de teelt van cannabis en levering aan coffeeshops. De drie richten het bedrijf N.V. Project C op en vragen de overheid hen een vergunning te verlenen.

Zij willen een teeltfaciliteit van 6000 m2 opzetten voor de productie van jaarlijks 12 ton cannabis. Met die hoeveelheid kunnen alle coffeeshops in bijvoorbeeld Breda en Tilburg worden voorzien van wiet en hasj. Zij stellen voor vijftien cannabissoorten aan de coffeeshops te leveren. De drie oprichters hebben vastgelegd dat 30% van de nettowinst zal worden geschonken aan een Stichting voor het bekostigen van wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van cannabis en een optimale regulering dan wel legalisering van het gebruik van softdrugs en de verslavingszorg.

Plaatsen experiment nog onduidelijk
De regering heeft nog niet besloten welke steden aan het experiment ‘gesloten coffeeshopketen’ mogen deelnemen. De commissie Knottnerus heeft de regering onlangs geadviseerd over het plan om zes tot tien gemeenten aan te wijzen waar coffeeshops cannabisproducten alleen nog mogen afnemen van gedoogde telers. Het experiment gaat vier jaar duren en wordt daarna geëvalueerd. De verwachting is dat begin 2019 bekend wordt welke gemeenten aan het experiment mogen deelnemen. Hoewel de drie oprichters van Project C in Breda wonen en hopen in hun eigen regio aan de slag te kunnen gaan, gaan zij hun kwekerij vestigen in de gemeente waarvoor zij een vergunning krijgen.

Peter Schouten (61) is strafrechtadvocaat bij Advocatenkantoor Schouten Legal. Hij blijft advocaat en zal als voorzitter van de Raad van Commissarissen toezicht houden op het project. Schouten wil vooral dat cannabis uit de criminele sfeer wordt gehaald.

Ronald Roothans (39) is huisarts in de Haagse Beemden te Breda. Ook hij blijft zijn vak als huisarts beoefenen en wordt lid van de Raad van Commissarissen. Hij wil dat consumenten wiet verantwoord gebruiken en dus niet roken. “Bij veilig gebruik van cannabis hoort goede voorlichting en daar gaan wij aan bijdragen,” aldus de huisarts in een persbericht.

Joep van Meel (26) is statenlid in de provincie Noord-Brabant voor de SP. Momenteel runt hij een IT-bedrijf. Hij zal te zijner tijd fulltime bij Project C aan de slag gaan als Chief Executive Officer. “De bovenwereld moet er alles aan doen om deze beleidswijziging tot een succes te maken en mag zich niet afzijdig houden van een experiment met gedoogd telen,” aldus van Meel.