Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Pixabay

Brabant wil innovatie stimuleren: subsidie voor startups en mkb-bedrijven

Door: Bregje Kop Economie

BRABANT - De provincie Noord-Brabant gaat startups en mkb-bedrijven subsidies geven tot 50.000 euro. Dit doet Brabant om innovatie te stimuleren. “Nieuwe startups of bestaande mkb-bedrijven hebben vaak innovatieve nieuwe ideeën, producten of diensten, maar missen het budget om dit verder te ontwikkelen.”

Een krappe arbeidsmarkt en toenemende grondstofprijzen kunnen ondernemers ervan weerhouden om innovatieve ideeën verder uit te werken, terwijl deze ideeën juist voor toekomstige groei kunnen zorgen. De Stimulering van Innovatie in de Regio regeling (SIR-regeling) moet de drempel om te innoveren verlagen. De regeling is gericht op de vroege fase van innovatieontwikkelingen. “Dit betekent voor startups vaak dat zij nog geen betalende klanten hebben en volop hun idee of product aan het ontwikkelen zijn. Voor langer bestaande bedrijven gaat het vaak om een nieuw idee waarin ze een eerste stap kunnen zetten dankzij deze subsidie”, aldus de provincie. 

Voorwaarden
De regeling kent een aantal voorwaarden. Startups kunnen tot 15.000 euro ontvangen voor hun project, langer bestaande ondernemingen tot 50.000 euro. Projecten moeten worden uitgevoerd in Brabant. Daarnaast moet het een bijdrage leveren aan de maatschappelijke missies van de provincie, zoals de energietransitie, duurzame landbouw of het stimuleren van zogeheten sleuteltechnologieën. De regeling gaat in drie tranches open, de huidige tweede tranche is geopend van 1 februari 2022 tot en met 1 oktober 2022.

“Slimme oplossingen voor de opgaven waar we voor staan zijn niet alleen goed voor de maatschappij, maar ook voor de economie. Met de SIR-regeling investeren we in de toekomst van onze economie: slimme ideeën van innovatieve Brabantse ondernemers. We helpen startups en bedrijven net dat stapje te zetten waarmee ze van hun idee een succesvol product kunnen maken”, aldus Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen.