Afbeelding
Foto: Hans van Oijen

Aan de keukentafel met Robert Maaskant: ‘Je leert meer van luisteren dan van praten’

Door: Hans van Oijen Economie

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Robert Maaskant. 

Je komt me bekend voor….
“Echt? Tja, ik heb wel eens op en naast een voetbalveld gestaan, terwijl er wat mensen op de tribune zaten. Soms kom ik op tv om een beetje te babbelen over mijn hobby. Daarnaast was je op mijn huwelijk, zou dat laatste het misschien zijn? Nog meer van dit soort intelligente vragen?..haha!”

Vooruit dan maar: Robert Maaskant en ondernemerschap. Hoe zit dat? 
“Pfoe, lang verhaal. In mijn carrière als voetbalcoach heb ik hele mooie momenten gekend. Promoties, met NAC Europees voetbal gehaald, kampioen in Polen maar natuurlijk ook tegenslagen zoals degradaties. Op een gegeven moment merkte ik dat ik niet meer ging coachen vanuit een positieve insteek, maar dat ik mij meer en meer ging focussen op negativiteit. Het was een periode waarin clubs zich meldden waar ik niet naartoe wilde en de clubs waar ik wel heen wilde, die meldden zich niet. Ik merkte dat ik er klaar mee was. De onvoorspelbaarheid van het voetbal speelde ook een rol. Vergeet niet dat je loopbaan als voetbalcoach echt van veel meer niet beïnvloedbare externe factoren afhankelijk is dan in een normale job”

“Toen ik de beslissing had genomen, heb ik 30 mensen gebeld. Ik heb ze gewoon voorgehouden: wat zie je mij doen? Waar denk je dat mijn competenties liggen? Je leert meer van luisteren dan van praten. De stap naar het bedrijfsleven was een logische. De stress die bij ondernemerschap kan horen is mij wel op het lijf geschreven. Ik denk dat ik dan op mijn best ben. Dat heb ik wel geleerd in de loop der jaren: hoe je dan rust en overzicht blijft houden.”

“Het is allemaal niet een geëffende weg geweest. Ik ben begonnen in de uitzendbranche en had toen toch nog even een korte terugkeer naar het voetbal. Het ondernemerschap was voor mij best een zoektocht met het bekende vallen en opstaan. Nu zit ik in een branche waar ik mij helemaal thuis voel.”

Want?
“Kijk, coachen en trainen is mij echt met de paplepel ingegoten en letterlijk mijn opvoeding geweest. Mijn vader zat al in de voetbalwereld en op mijn 16e ging ik op kamers wonen om de sportopleiding Cios in Haarlem te doen. Ik voetbalde daarna op hoog niveau maar coachte altijd daarbij. Jeugdteams en zo. In de loop der jaren kwam ik er achter dat ik beter kon coachen dan voetballen. De gemiddelde lezer zal wel weten dat ik zo bij clubs als RBC, Willem II, NAC, en in Polen en in Amerika terecht kwam. Er is dus in mijn leven één rode draad en dat is coachen.”

“Dat doe ik nu weer. ik ben partner bij Intenza. Wij begeleiden mensen bij bedrijven die de ambitie hebben een hoger resultaat te boeken. Die begeleiding doen wij op basis van positieve gedragsverandering. Dat kan op alle gebieden zijn, van communicatie tot sales. Soms worden we ingehuurd voor een hele specifieke opdracht, soms moeten we zelf eerst analyseren waar het in een bedrijf aan schort. Opdrachtgevers zijn heel verschillend, van grote multinationals zoals Shell of PwC tot gewone MKB bedrijven. We doen ook sessies met groepjes van drie of vier man.”

“Daarnaast heb ik met Jan Jaap Westerkamp mijn bedrijf Maaskant Coaching. Dat bedrijf richt zich op vitaliteit. Wij richten ons op bewustwording over voeding, rust en andere zaken waardoor je tot het innerlijke van de mens komt. Hoe krijg je meer energie? Hoe blijf je uit die burn-out?”

Je bent geen onbekende figuur, is dat een voor- of een nadeel in zakendoen?
“Goeie vraag. Laat ik vooropstellen, dat er genoeg mensen zijn die mij echt niet kennen hoor. Maar soms merk ik inderdaad wel eens dat ik door een vooroordeel heen moet. Ik ben mij bewust van het feit dat ik voor veel mensen wel eens iets te zelfverzekerd kan overkomen. Of als je negatief wil benoemen, arrogant. Dat is een vooroordeel waar ik wel eens doorheen moet. Op de keper beschouwd ben ik gewoon een liefhebbende vader en echtgenoot, en ik weet heus wel dat ik dat nu zelf zeg. Een doener met veel positieve energie. Dat competitieve van mij is er wel af. Ik heb veel meer geleerd om afstand te nemen. Relativeren kan niet als je in topsport zit. Dat kan ik nu veel beter. Ik denk ook wel dat leeftijd daarin een rol speelt.”

Het lijkt wel of je dat raakt, als je het over die beeldvorming hebt…
“Ach, het is geen probleem waar ik van wakker lig, maar zo’n vooroordeel is wel iets waar ik minder blij mee ben. Sommige mensen mogen me misschien best wat vaker onbevangen zien als gewoon een aardige vent.”

Ik denk dat dat wel goed komt. Hoe zie jij je toekomst?
“Ik zit hier helemaal op mijn plek. Het dagelijkse contact met mensen geeft een enorme voldoening en dat wordt nog eens versterkt als je de resultaten ziet. Ik kan dan wel een stuk minder competitief zijn dan vroeger, maar het blijft natuurlijk heel gaaf als je met een bepaald bedrijf werkt en dat je dan naderhand ziet dat het ziekteverzuim is terug gelopen voor 7% naar 4%. Met wat ik nu doe kan ik de pensioengerechtigde leeftijd heel dik halen, en er zouden dan zomaar nog eens een paar jaartjes kunnen bijkomen ook..”

Tot slot de bekende vraag: met wie zou jij wel eens aan de keukentafel willen zitten?
“Nelson Mandela, al hoop ik dat het nog even duurt voordat ik die kan tegenkomen. Ik heb een grote bewondering hoe hij boven partijen is gaan staan. Prachtig hoe hij zonder wrok naar het verleden en naar de toekomst keek. Ik vond dat een geweldig charismatische man. En Johan Cruijff: die had toch echt inzichten die het voetbal overstegen. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen, dat ik hem ook wel eens dingen heb horen zeggen waarvan ik mij dan toch echt afvroeg: ‘ben ik nou de enige die hem niet begrijpt’…haha”.

Naam: Robert Maaskant
Leeftijd: 54 jaar
Burgerlijke staat: gehuwd met Lijsbeth, vader van Bo (24), Maas (12) en Peppe (11); hoofd uitlaatservice van Baron
Bedrijf: Intenza en Maaskant Coaching
Functie: mede-eigenaar
Passie: “Ik ben een fervent skiër en vind golf en padel leuk. We houden van reizen en ik ben graag in ons huis in Spanje …en natuurlijk, je raad het al…wat denk jij??….korfbal??”