Logo bredavandaag.nl
Ingrid Bertens

Als een echte Bredanaar naar je laatste rustplaats

  Advertorial

(advertorial) - Een Bredanaar is trots op zijn stad, geniet van het goede leven en van het uitzicht op de Grote Kerk. Maar ook de Bredase bossen zijn hem lief. Sinds kort kun je Breda letterlijk mee je graf in nemen. Zuylen heeft namelijk een unieke kist van Bredaas hout.


In de regionale uitvaartbranche is Zuylen met recht een instituut. De naam doet velen meteen denken aan de historische begraafplaats (sinds 1826) en het crematorium aan de westrand van Breda. Maar Zuylen verzorgt zelf ook al vele jaren uitvaarten.

Sterker nog: als enige uitvaartverzorger in West-Brabant heeft Zuylen alle faciliteiten onder één dak: van mortuarium en opbaarkamers tot diverse aula’s, crematorium en begraafpark. “Daarom is Zuylen dé uitvaartverzorger van Breda en kwamen we op het idee om een Bredase kist te maken”, aldus Ronald de Kanter, hoofd uitvaartverzorging bij Zuylen.

Het idee voor Bredase kist sluit daarmee aan bij wat Zuylen Uitvaartverzorging is:  een complete uitvaartorganisatie, waar tijd en aandacht voor de overledene en de nabestaanden centraal staan. “Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat we er ook zijn voor mensen die ergens anders verzekerd zijn, bijvoorbeeld bij een andere uitvaartverzorger. Zij kunnen ook direct met ons contact opnemen als iemand overleden is.”

Het hout voor de kist was niet moeilijk te vinden. De bossen rond Breda zoals het Liesbos en het Mastbos, zijn namelijk speciaal aangelegd voor de houtproductie. Tegenwoordig worden ze beheerd door Staatsbosbeheer, maar het waren de prinsen en koningen van Nederland die ooit hebben besloten om deze bossen aan te leggen speciaal voor de productie van hout. Zuylen bestelde bij Staatsbosbeheer negen kubieke meter Douglas Pine hout, goed voor ongeveer twintig kisten. Het zijn bomen van ongeveer zestig jaar oud.

Simpel design
De jonge Bredase ondernemer Pepijn Herrmann maakt de kisten. Hij heeft zich met heel veel passie op dit project gestort. “Bij deze kist gaat het om het hout, niet om tierlantijnen”, vertelt hij. “Daarom hebben we ervoor gekozen om een kist te ontwerpen met een heel simpele vorm zodat de natuurlijke tekening van het hout het mooist tot zijn recht komt.” De kist heeft eigenlijk maar één opvallend detail. “Dat is de deksel die aan het voeteneinde een stukje naar beneden ligt. En het wapen van Breda natuurlijk.”

Inmiddels zijn de eerste kisten klaar. Pepijn: “Dat heeft even geduurd want het hout moest eerst nog een paar maanden drogen. In de buitenlucht, zoals dat vroeger ook werd gedaan. We willen de Bredase kist namelijk op een zo ambachtelijk en ecologisch mogelijke wijze maken. We gebruiken geen lijm bij het maken van de kist, zodat als de kist wordt gebruikt voor een crematie, er geen schadelijke stoffen vrijkomen.”

Trots
Ronald de Kanter: “We denken met deze bijzondere kist echt iets voor de inwoners van Breda kunnen betekenen. Wij zien de Bredase kist niet als een product, maar als een gebaar naar de Bredanaars. Het is een kist die een gevoel vertegenwoordigt dat alleen de Bredanaars kennen. Het gevoel dat je trots bent op je stad en die liefde letterlijk meedraagt tot in het graf.”

De Bredase kist is exclusief te bestellen voor mensen die hun uitvaart door Zuylen Uitvaartverzorging laten verzorgen.

Meer informatie? Neem contact op met Zuylen Uitvaartverzorging: 076-521 68 77
 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief