Logo bredavandaag.nl
MEE West-Brabant

MEE West-Brabant: Als je het zelf even niet meer weet

  Advertorial

(advertorial) -     Mijn kind staat voor een schoolkeuze, hoe werkt dat? Ik moet een uitkering aanvragen want mijn contract loopt af, waar moet ik zijn? Mijn man heeft autisme, ik wil hier graag meer over weten, of mijn baas begrijpt me niet, waardoor ik mijn baan dreig te verliezen.


Zomaar wat vragen waar veel mensen op enig moment in het leven mee te maken kunnen krijgen. Een groot deel van de mensen weet die vragen op een goede manier zelf op te lossen, maar dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

“Die mensen kunnen bij ons terecht”, vertelt Marjet Robben, regiomanager bij MEE West-Brabant. “Dat kan telefonisch zijn, een of twee keer een kwartiertje of in een of meerdere gesprekken waarbij we mensen weer op weg helpen.”

Het doel van MEE is ondersteuning bieden, met name aan mensen met een zichtbare of onzichtbare beperking. “We zorgen ervoor dat de mensen zelf de regie in handen houden, we begeleiden mensen als ze het even niet meer weten. We kijken mee, maar nemen niet over. ”

Weg vinden in regelgeving
De vragen waarbij MEE een helpende hand biedt, zijn heel divers. “Dat kan op alle gebieden zijn waar je als mens mee te maken kunt krijgen, bijvoorbeeld als je de weg niet meer weet in regelgeving rondom ondersteuning in zorg, maar ook vragen over werken, vriendschappen, scholing en opvoeding.”

Robben geeft een voorbeeld. “We hadden een cliënt die gaf aan dat hij weer zijn baan dreigde te verliezen omdat zijn baas hem niet begreep. Dan blijkt dat autisme een rol speelt en dat iemand overvraagd wordt. Het is niet altijd zichtbaar of duidelijk dat iemand een beperking heeft en wat dit dan betekent.”

MEE probeert dit soort situaties in goede banen te leiden. “Bijvoorbeeld door in gesprekken iemand sterker te maken door uit te leggen waar hij/zij tegenaan loopt, maar dat kan ook zijn door met iemand mee te gaan naar de werkgever om daar ondersteuning te bieden.”

Uiteindelijk moet de vragensteller zelf de touwtjes in handen hebben. “We willen heel graag dat iemand de regie over zijn eigen leven in handen heeft. Dat kan ook doordat we helpen het eigen netwerk van vrienden, familie en bekenden in te schakelen. Dan blijken veel mensen toch heel zelfredzaam.”

De ondersteuning van MEE wordt op verschillende manieren gevonden. “Een deel van de vragenstellers komt gewoon via Google, anderen worden doorverwezen door gemeente of huisarts”, geeft Robben aan. “Of ze treffen een van onze mensen die aanwezig zijn bij buurthuizen of op andere plekken in de wijk.”

Voorkomen
Doel van MEE is voorkomen dat mensen met problemen blijven lopen, die ze uiteindelijk boven het hoofd groeien. “Dat is zo jammer, vaak is iets eenvoudig aan te pakken of op te lossen. Onze ondersteuning is gratis. Wij zijn de spin in het web, voor iedereen, maar onze specialisatie ligt bij mensen met een beperking. Daarom trainen we ook professionals en werkgevers, bijvoorbeeld met vragen over hoe om te gaan met autisme of hoe herken ik een verstandelijke beperking.”

Op de website van MEE West-Brabant staan verschillende voorbeelden van dienstverlening.

Meer info over MEE West-Brabant.

MEE West-Brabant is partner in Zorg voor elkaar Breda.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief