Foto: Inshared

Zo rijd je veilig bij gladheid

  Advertorial

(advertorial) - Als het buiten glad is, zit een ongeluk in een nóg kleiner hoekje. Deze tips helpen je daarom heelhuids op je bestemming komen, zelfs als de wegen spiegelglad zijn. En vergeet je ook geen autoverzekering af te sluiten? Dat is wel zo'n veilig idee.


6 tips om veilig te rijden bij gladheid

1. Vertrek extra vroeg van huis

Bij gladheid moet je er rekening mee houden dat je er langer over doet om op je bestemming te komen. Kies de route met zo min mogelijk binnendoor weggetjes en verdubbel je reistijd voor de zekerheid. Te vroeg op je eindbestemming komen, is nooit erg.

2. Houd genoeg afstand

Altijd belangrijk, maar zeker als het glad is: genoeg afstand houden. Als de wegen glad zijn, is de kans groter dat de auto voor je plotseling remt. Door 3 of 4 seconden afstand te houden van je voorganger, kun je ongelukken voorkomen. Ook bij het invoegen is het belangrijk om niet te dicht op de auto voor je te rijden. Neem hier de tijd én ruimte voor.

4. Focus je op de verte

Niet alleen bij schaatsen is het slim om ver vooruit te kijken, maar ook bij autorijden. Als je blik op de verte gericht is, is het makkelijker om de goede lijn van de weg te volgen. En glijdt de auto plotseling weg? Geef dan geen gas, maar laat de auto uitrollen en stuur in de richting van de weg.

5. Gas niet in de bocht

Bij gladde wegen moet je geen gas geven in de bocht. Anders loop je het gevaar dat je in een slippartij terechtkomt. Het is verstandiger om juist vaart te minderen in de bocht en pas weer gas te geven als je uit de bocht bent.

6. Rem extra hard

Wel eens gehoord van het antiblokkeersysteem (ABS)? Dit is de redder in nood als je een noodstop moet maken. Het zorgt er namelijk voor dat de wielen blijven draaien en je dus kunt blijven sturen. Goed om te weten: het antiblokkeersysteem werkt alleen als je het rempedaal flink intrapt. Pompend remmen is dus een slecht idee.

Vergeet geen autoverzekering af te sluiten

Gladde wegen vergroten de kans op schade. Met de autoverzekering van InShared weet je tenminste zeker dat je goed verzekerd bent. En ook fijn: je betaalt niet de jackpot. Ben je benieuwd wat je per maand kwijt bent? Hier kun je de premie berekenen.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief