Foto: Tom Doms

'Zwaar ongeval met tokkelbaan Ploegendienst kwam door fout van instructeur'

  Algemeen,Nieuws

BREDA - Het ernstige ongeval bij festival Ploegendienst waarbij een meisje meerdere meters naar beneden viel bij een tokkelbaan gebeurde waarschijnlijk door een menselijke fout van één van de instructeurs. Dat heeft het verantwoordelijke bedrijf Outdoor Westvoorne laten weten.


De tokkelbaan op het festival Ploegendienst dat afgelopen zaterdag gehouden werd bij de Galderse Meren was een begeleide activiteit op het terrein. Nadat er een meisje naar beneden stortte, werd de tokkelbaan gesloten. In eerste instantie liet het verantwoordelijke bedrijf weten dat alle procedures waren gevolgd en dat het ongeval niet gebeurd was door menselijk handelen. Op die verklaring komt het bedrijf vandaag echter terug. "Het ongeval is naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door een menselijke fout van een van de instructeurs ondanks dat de activiteit volgens protocol en door gediplomeerde instructeurs werd aangeboden", stelt Jeroen de Boed namens het verantwoordelijke bedrijf. De de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) voert verder onderzoek uit naar het ongeval. "We doen verder geen uitspraken over de toedracht van het ongeval. Onze steun gaat uit naar het slachtoffer en betrokkenen. Wij hopen op een spoedig herstel."

Video

Op verschillende websites circuleert momenteel de video van het ongeval. Op het filmpje dat slechts negen seconden duurt is te zien hoe het meisje met een helm op en in het tokkelharnas over de rand van de toren stapt om de afdaling te maken. Al na amper een meter schiet haar zekering los van de tokkelbaan, waarna het meisje naar beneden valt. In de laatste seconde van de video is te zien hoe het meisje roerloos op de grond ligt, op slechts enkele meters afstand van een groepje festivalgangers.

Het outdoor bedrijf laat weten dat het slachtoffer na de val aanspreekbaar was en is toegesnelde hulpdiensten naar het ziekenhuis is gebracht. "Uit respect voor het slachtoffer verstrekken wij geen nadere informatie over het ontstane letsel", aldus het bedrijf. 

Tijn Kapteijns, organisator van het festival, liet eerder al weten dat het ongeval een grote impact had op de organisatie. "Wij betreuren dit natuurlijk ten zeerste. Niemand wil zoiets meemaken. Onze steun en liefde gaat dan ook naar de bezoekster en haar familie. Wij hopen op een spoedig herstel."

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief