Weg met die CSM-silo’s!

Column

Op 21 april is het zover. Burgemeester en wethouders moeten dan een beslissing hebben genomen over de CSM-silo’s.

Het onderzoek naar de cultuur-historische waarde van de silo’s moet dan afgerond zijn.
Wel goed van de gemeente om te luisteren naar wat in de gemeenschap leeft.

Er zijn namelijk mensen die de silo’s willen behouden.

-De silo’s zouden mooi van lelijkheid zijn.

Over smaak valt niet te twisten. Er zullen vast en zeker ook mensen zijn die Quasimodo en het Monster van Frankenstein mooi vinden.

-Ze zouden cultuurhistorische waarde hebben.

Ach, ze dateren van 1968 en 1973, en zijn niet door Herzberger of een andere beroemde architect ontworpen. Ze representeren geloof ik ook niet een bepaalde stroming in de architectuur.

-De silo’s zouden een icoon zijn,

dat wil zeggen dat de waarde van de silo's bepaald wordt door de mate waarin ze in het collectieve geheugen van de Bredanaars staan gegrift. Dus omdat iedereen ze kent, moeten ze blijven bestaan. Het zijn toch zeker de Twintowers niet. Er zijn dingen die je liever wil vergeten.

-De waarde van de silo’s zou zitten in de wijze waarop het beeld, bewust of onbewust, een ankerpunt vormt in de oriëntatie in de stad. Net als de Grote Kerk een evident oriëntatiepunt is.

Dat is waar. Ik vind ook zeker dat we die niet moeten afbreken. En voor de silo’s kunnen we twee andere hoge, ronde, mooie gebouwen neerzetten. Mocht je toch de weg kwijtraken in de stad dan kun je er met grote neonletters opzetten: CSM Towers. Is het toch nog een beetje vertrouwd.

Moeten we als gemeenschap heel veel geld steken in suikersilo’s die ook nog in ‘deplorabele’ toestand verkeren? Architect Frank Toeset heeft er al een plan voor klaarliggen. Ik zie het meer als een reclamestunt. De architecten hebben in deze crisistijd wat meer vrije tijd, dus publiciteit is welkom. Bij deze Frank.

In een oude werkplaats van de suikerfabriek hangt nog een poster van het piratenschip Veronica op volle zee, 40 jaar oud. Die poster moet onmiddellijk veilig worden gesteld. Die is echt van cultuur-historische waarde.