De verdwenen gemoedelijkheid van happy hour

Column

Naar feestjes gaan, een dansje wagen en alcohol naar binnen gieten doe ik in Utrecht, maar natuurlijk ook in mijn oude vertrouwde stadje Breda. In Utrecht is het fenomeen happy hour namelijk niet heel bekend en in Breda is dat op vrijdagmiddag the place to be.

Al jaren ben ik bij happy hour aanwezig, al is dat natuurlijk wel afgenomen sinds ik serieus aan het studeren ben. Maar af en toe, ja af en toe herleven we nog even the good old times. Zoete witte wijn met ijs en een rietje, afwisselend met een biertje en een dropshotje en later natuurlijk spijt hebben als je weer eens draaierig en wankelend terug naar huis moet lopen.

Het imago van happy hour wordt slechter en dat is te merken aan de sfeer en aan de berichtgeving van de afgelopen dagen. Dit is voor mij een reden dat ik een beetje ben afgekickt van het happy-houreren. Tegenwoordig worden er bussen vernield nadat een stel dronken pubers de ramen met hun döner-saus besmeuren en daarna de hele bus onder kotsen.

Gevechten in de stad tussen opstandige pukkelige jongetjes die niet tegen een biertje teveel kunnen. Ruzies tussen meisjes van een jaar of 14 met hakken aan van 10 cm. als ze niet hoger zijn, en met lipgloss op waar je vijf meter verder nog de schittering van ziet. Op elke hoek van de straat een zoenend stelletje en daarna drie keer per middag van partner wisselen, want ook dat is happy hour.

Dit is het tegenwoordige beeld dat ik schets op een gemiddelde vrijdagmiddag. Veel te jonge, middelbare scholieren, ladderzat en geheel op een andere wereld. Nu denk ik vaak terug aan de tijd dat ook ik elke vrijdagmiddag in de stad stond met mijn vriendinnen en vraag ik me af of de sfeer toen ook zo werd bepaald door de pubertjes van toen.

En nu moet ik eerlijk zeggen, nee dat was anders. Ik kan me geen problemen herinneren. Ja, bier en wijn was er toen ook in overvloed, iedereen was lam en gezoend werd er ook, maar het nieuws van de afgelopen dagen is voor mij niet herkenbaar en eigenlijk is het zonde.

Dus pubers uit Breda, laat de bussen en elkaar met rust. Misschien dat vrijdagmiddag dan weer de gemoedelijkheid terug gaat vinden van een paar jaar geleden, dat is niet alleen voor jullie leuk, maar al helemaal voor de buschauffeurs en voor jullie ongeruste ouders.

Jasmijn Goedhart

Jasmijn Goedhart komt uit Breda en schrijft elke maandag een column over haar studentenleven. Vandaag is aflevering 5.