Ger Heimans
Ger Heimans

De kredietcrisis heeft ook goede kanten

Column

De kredietcrisis laat diepe sporen na in de vastgoed sector. Het gaat slecht in de makelaardij. Je zou dus verwachten dat makelaars alles op alles zetten om zich positief te onderscheiden, ten einde het hoofd boven water te houden. Niets blijkt minder waar.

Een kennis van mij huurde een appartement voor de duur van één jaar. Tegen het einde van de looptijd van het contract informeerde de verhurend makelaar of hij interesse had om het appartement te kopen. De huurder betwijfelde de financiële haalbaarheid hiervan waarop de makelaar een onafhankelijk hypotheekadviseur aanbood.
Het huurcontract kon ook met een jaar verlengd worden. Contractkosten: één maand huur (€800,-)

De hypotheekadviseur verklaarde dat alles wat besproken werd, binnenskamers zou blijven en niet aan derden zou worden medegedeeld.

Dan, laat de huiseigenaar weten dat de woning niet langer wordt verhuurd via de makelaar. De makelaar droeg de ontvangen huurpenningen steeds met vertraging af en nu wil de huiseigenaar dat de huur voortaan rechtstreeks aan hem zelf wordt overgemaakt.

De huiseigenaar kende inmiddels alle details van het recent gehouden gesprek met de hypotheekadviseur; via de makelaar. Ook wist hij dat de makelaar jaren geleden, het huis van de ouders van de huurder had verkocht; vanwege die echtscheiding.

Het huurcontract is inmiddels zonder kosten verlengd. Terloops bleek dat de makelaar €650,- borgsom had afgedragen terwijl huurder €800,- had betaald.

Deze makelaar is natuurlijk een zeldzaamheid, maar als de crisis dit soort uitschot doet verzuipen, dan mag die crisis van mij nog wel even duren.