Ton van 't Veer
Ton van 't Veer

Vrouwelijk schoon

Column

Vaak hoor je dat sporters er niet uitzien en vooral het vrouwelijke geslacht is daar de dupe van. “Het lijken wel manwijven” of “het ziet er toch niet uit, zo’n mager scharminkel”.

De atletiekonderdelen welke in het voorgaande worden bedoeld zijn kogelstoten en marathonlopen. Eerlijk is eerlijk, natuurlijk zijn er excessen en vraag je je ook weleens af ‘mag het ietsje minder’ (met name bij het kogelstoten). Maar er moet gezegd worden dat iedere sport of sportonderdeel specifieke kenmerken heeft.

U begrijpt dat een kogelstootster geen marathon kan lopen en de heldinnen van de marathon de kogel ook nauwelijks van hun plek krijgen. Toch wil ik een lans breken voor de sportende vrouw en haar uiterlijk.

Tijdens het laatst gehouden WK atletiek viel mij wederom op dat de vrouwen steeds mooier worden. De extremen wat betreft spieromvang worden ook steeds minder. Hierbij moet ik direct opmerken dat een lichaam dat gevormd is door de sport, een mooi fenomeen is, maar nogmaals dat is een constatering vanuit het mijn invalshoek als sportfanaat.

Dat er atletes zijn die hierin een duidelijke keuze maken, blijkt uit de opmerking van Allyson Felix (Amerikaanse en winnares van het brons op de 200m en zilver op 400m tijdens het laatste WK in Daegu) “ik laat mij niet verleiden tot overmatige krachttraining en ik wil graag mijn vrouwelijkheid behouden”.

Haar teamgenotes gaven haar de bijnaam "Chicken Legs", vanwege haar 1,68 m lengte, haar 57 kilo lichte sprinterslijf en de spillebenen die zij, ondanks haar sprintkracht heeft (dit in vergelijking met de meeste andere sprintsters). Ik hoor u al zeggen: “Man maak je niet druk over de vrouwelijkheid in de sport, iedere vrouw moet zelf uitmaken hoe zij er uit wil zien en daar heeft een vent niets mee te maken”.

Daar zit zeker een kern van waarheid in maar toch wil ik opmerken dat juist de vrouw vanuit haar specifieke eigenschappen een prima sportprestatie kan leveren zonder allerlei buitensporige excessen middels overmatige krachttraining en dopinggebruik. Back to basic en terug naar de schoonheid van de beweging en het uiterlijk en bovenal KEEP ON RUNNING.