Ton van 't Veer
Ton van 't Veer

Bollekesloop is een juweeltje

Column

De stad stinkt, veel stoep op stoep af, bij het inlopen (nabij de kleedlokalen) ligt een net platgereden rat. Welkom bij de Bollekesloop in Berchem/Antwerpen. Zonder meer een aanrader voor wie weer eens wat anders wil. Deze loop is een juweeltje. ‘Waarom’ zult u vragen?

Om de lofzang nog even voort te zetten; het grootste deel (inschrijving, kleedlokalen, biertap, bagageopslag enz.) speelt zich af in een zeer oude loods van Brouwerij “De Koninck”. De vloer is smerig en het ruikt er naar een mengsel van afgewerkte olie en riool. Als laatste, zoals gezegd, het parcours is veel stoepje op en af, kasseien (natuurlijk ook asfalt), twee tunnels (warm en benauwd), geen kilometeraanduiding, geen klok op het 5km punt, de enige tijdsaanduiding of beter gezegd snelheidsmeting is in een straat waar een verkeerssnelheidsmeter hangt bij de doorkomst geeft deze precies aan hoe hard er word gelopen.

Verder zijn er geen aparte klassementen, de finish is in een soort half open garage, zeg maar tankstation. Wat was dan wel leuk? Allereerst de sfeer, die heel ontspannen en rustig was. Bij de start staat iedereen rustig te wachten, er is geen speaker die de lopers aankondigt (geen druk “gedoe”) of aangeeft wanneer de start is. Eenmaal roept een man (jurylid?): “nog twee minuten” en daarna klinkt het startschot.

De eerste kilometers zijn even wennen. Geen kilometeraanduidingen maar wel mooie passages (de Ronde gaat dwars door Antwerpen). Opvallend is dat er veel politie op de been is en het parcours is perfect uitgezet en beveiligd. Al snel ontstaat bij mij het crosswedstrijdgevoel, dus geen tussentijden en zo hard mogelijk lopen en dit is waar het volgens mij in het hardlopen echt om draait: starten, rennen, finishen, de eerst aankomende heeft gewonnen, je directe tegenstander geef je een handdruk en daarmee is alles gezegd. Punt over en uit.

Daarna volgt de ‘herinnering’. Geen medaille of vaantje maar… een “Bolleke”. De start en finish was direct in de buurt van Brouwerij “De Koninck” en iedereen die zijn startnummer inlevert, krijgt daarna een heerlijk koel “Bolleke” aangereikt. Buiten de loods is het goed toeven, heel gezellig en gemoedelijk. Het “Bolleke” smaakt prima en na een wedstrijd is de werking van de alcohol goed te voelen.

Samen met loopmaatje Leo delen we nog een “Bolleke” (zomaar gekregen van een mede-loper). De ‘Bollekesloop’, een aanrader voor de loper die van de puurheid van het lopen kan genieten en niet zeurt over allerlei onbelangrijke zaken.

Kortom, voor de echte loper onder het motto KEEP ON RUNNING.

Ton van 't Veer
Op twitter: http://twitter.com/tonveer