Hennie van de Kar.
Hennie van de Kar.

Lesje vrijuit denken en ondernemen

Column

Afgelopen weekend kreeg ik een mooi lesje ondernemen. Gewoon in de buurt. Eerst terug in de recente geschiedenis.

Vlak voor de zomer schreef ik de column: Hebben we een deal, Saskia? Het was een oproep aan wethouder Saskia Boelema om de zorgen in de buurt Zandberg-West over het teloorgaan van speelruimte in de wijk serieus te nemen. In amper vier maanden tijd is het grote vraagteken van toen omgebogen in een uitroepteken!

Afgelopen zaterdag was het speelterrein Leistraat namelijk opnieuw het toneel van een kleinschalige activiteit; hutten bouwen. Gemeente Breda zorgde vooraf voor een extra schoonmaakbeurt en bracht snoeihout. Bedrijven uit de buurt als Jaak van Wijck en Hubo schonken bouwbenodigdheden, terwijl Laurens van poppentheater Muzipo zijn vrije zaterdag opofferde om een voortrekkersrol te spelen bij de huttenbouw. Met succes! Het werd één grote prachtige hut, mét voorportaal en 'doorkijkvenster'. Wethouder Saskia Boelema kwam op de thee en bracht een aangename verrassing mee: de toezegging om 40.000 euro te begroten zodat het terrein blijvend aandacht krijgt in de verdere planvorming van de omgeving (de bouw van een woonvoorziening in opdracht van Stichting De Wierde).

We hebben een deal, Saskia! 40.000 euro! Schijnbaar nog te weinig voor het verlangde kunstgras, maar wel voldoende voor een crossbaantje of iets dergelijks. “Over de invulling moeten we lekker vrijuit denken” benadrukte de wethouder. Dat sprak het groepje ongeorganiseerde buurtbewoners wel aan.

De moraal van deze middag voor mij? Denk vooraf niet dat het geen zin heeft wat je doet. Geloof erin en ga ervoor. In de week van de Starter lijkt me dat een toepasselijke gedachte. Ga gewoon doen wat je het liefste doet (en de rest komt later wel). Niet toevallig ook het uitgangspunt van mijn columnbundel die woensdag 31 oktober verschijnt.

PS Nog meer Bezig Breda?
Woensdag 31 oktober verschijnt een deel van de Bezig Breda columns in boekvorm. Te bestellen via www.bredavandaag.nl/onlinebestellen.