Feestelijke presentatie 'Bezig Breda' van Hennie van de Kar. foto Patricia Rompa
Feestelijke presentatie 'Bezig Breda' van Hennie van de Kar. foto Patricia Rompa

Ondernemende geest

Column

Eerst iets bekennen: aan veranderingen heb ik vooraf een hekel. Mijn moeder lijkt daar geen last van te hebben. Met haar ondernemende geest is zij voor mij als zzp’er een inspiratiebron. Zij bewijst dat je ontwikkeling ook na tachtig gewoon doorgaat. ‘Lerend leven’ noemt collega tekstschrijver Dick van Niekerk dat.

De ondernemende geest van mijn moeder zorgt dat deze week een tijdperk eindigt. Vanaf de eerste column in deze reeks gaat er namelijk wekelijks een print op de bus naar haar, mijn trouwste lezer. Na ontvangst belt ze op voor het geven van een reactie. Mijn moeder is geen objectieve lezer, die mij kritisch aan de tand voelt over het geschrevene. Enthousiast is zij wel. En dat heb je nodig om plannen door te zetten. Door haar enthousiasme stimuleerde ze mij om een ondernemersdroom te realiseren, en een deel van mijn columns te bundelen tot Bezig Breda, binnengluren in 't brein van een Bredase zzp’er. Natuurlijk bestelde zij als eerste enkele exemplaren.

Zelf heeft mijn moeder nooit veel geschreven. Dat liet zij aan mijn vader over. Het geratel op de typemachine was zijn taak. Ook de computer liet zij links leggen. Maar nu de tablet bezig is aan een opmars, kan zij niet achterblijven, vindt ze. ‘Nu al leuk’ sms’t (!) ze na een kennismaking met de verworven gadget.

Weemoedig, maar vooral trots op de ondernemende geest van mijn moeder, print ik dit verhaal uit voor een laatste bezorging per brief. Vanaf deze week heb ik een brieflezer minder, maar een sitelezer meer.

PS Zoek je een decembercadeautje?
Als je deze week Bezig Breda online bestelt via www.bredavandaag.nl/onlinebestellen, heb je de bundel voor 5 december in huis. Ook te koop bij Vives, Vrije Boekhandel, Van Kemenade & Hollaers en Selexyz Gianotten.