Hennie van de Kar. foto School voor Fotografie
Hennie van de Kar. foto School voor Fotografie

Over de datum

Column

Op bijna elke productverpakking staat een houdbaarheidsdatum of anders wel een uiterste verkoopdatum. Zo niet, bij columns. Met de publicatiedatum moet je het als lezer doen. Het is aan de lezer om te bepalen of de inhoud nog stand houdt. Een bekende columnist presteerde het om afgelopen week zijn column uit 2006 te recyclen. De inhoud was verbazingwekkend actueel. Maar goed, daarvoor moet je Youp van 't Hek heten.

Inmiddels schrijf ik ruim twee jaar wekelijks een column voor BredaVandaag. Een mooie aanleiding om met de hoofdredacteur te evalueren. We waren het tamelijk snel eens: mijn columns zijn tamelijk tijdloos, soms actueel, maar de bijbehorende foto… die was over de datum.

Een oplossing was zo gevonden, namelijk in de studio van de School voor Fotografie in Breda. Wel gewend aan schrijven, maar niet aan poseren, betrad ik giebelig deze studio waar studenten leren fotograferen: zegmaar het verschil tussen kiekjes maken en professioneel fotograferen. Gedwee volgde ik de aanwijzingen van de fotograaf op en poederde eerst het glimmende van mijn gezicht. Uiteindelijk verlieten de fotograaf en ik de studio voor een buitenfoto. Dan blijkt dat je op een van de lelijkste bedrijventerreinen van Breda (sorry, Spinveld) toch mooie foto's kunt maken. Tenminste…

… als je het vak van fotografie verstaat. Want terwijl iedereen er met zijn smartphone lustig op los fotografeert, ben ik door deze korte fotoshoot er opnieuw in bevestigd dat fotografie een vak is. Mooi dat je in Breda de fijne kneepjes van dit vak kunt leren. Het mijne is het niet, maar door de inzet van de School voor Fotografie is mijn houdbaarheidsdatum als columnist voor BredaVandaag weer een beetje verlengd.

Hennie van de Kar
Hennie van de Kar is sinds 2001 tekstschrijfster in Breda.