Afbeelding

Ome Lexa

Column

Groot nieuws in de landelijke media; de IKEA in Shanghai heeft maatregelen genomen tegen ouderen die op zoek zijn naar een nieuwe liefde. De gratis koffie voor IKEA family members zou de oorzaak zijn voor de invasie van kroelende bejaarden. Nu mag je er alleen nog maar gaan zitten wanneer je ook iets te eten bestelt.

Datende ouderen in de IKEA, ik vind het een briljant idee. Ome Lex en zijn lief blijkbaar ook. Afgelopen weekend kwam ik erachter dat zij elkaar bij de IKEA in Breda hebben ontmoet.

Ome Lex is een jolige gepensioneerde buschauffeur met een EHBO diploma. Vroeger reed hij hitsige pubers naar hun vakantiebestemming aan de Spaanse costa’s, nu doet hij bejaarden. Het begon drie jaar geleden als een lolletje. Samen met een vriend had hij zelfgemaakte flyers verspreid met de tekst ‘Ook soms een beetje eenzaam? Leer nieuwe mensen kennen en ga mee. Koffie met een stukje chocoladetaart voor nog geen twee euro.’ En daaronder zijn telefoonnummer.

Ondanks dat het de eerste weken niet echt storm liep, meldde er zich toch een aantal mensen. Degene die geen eigen vervoer hadden, pikte hij thuis op. Al snel had hij een luxeprobleem, de aanmeldingen kwamen voornamelijk van dames. Daarom werd de jacht op mannen geopend. De verveelde hangouderen op de bankjes in een naburig overdekt winkelcentrum bleken de oplossing te zijn. En na enig aandringen, overhalen en, in een enkel geval zelfs, omkopen was de geslachtsongelijkheid binnen het groepje enigszins hersteld.

Iedere week toog er een gezelschap richting het IKEA restaurant en iedere week werd de groep groter. Zo groot dat er op een gegeven moment gesplitst moest worden om niet op te vallen tussen het winkelend publiek. Ome Lex was duidelijk in zijn nopjes met zijn rol als initiatiefnemer. En net als gebruikelijk is wanneer je tennis- of skileraar bent, had hij de dames voor het uitkiezen.

De leukste, liefste en meest zorgzame dame heeft hij inmiddels voor zichzelf gehouden, maar nog steeds is hij druk met het organiseren en regelen van carpool-uitstapjes voor eenzame ouderen naar de meubelboulevard. Bijna iedere dag is er nu een groepje vinden dat zich heeft weten los te weken van de dagelijkse sleur, en klaar is voor een nieuw romantisch avontuur.

Om met de woorden van IKEA te spreken; aandacht maakt alles mooier! En ik ben trots op mijn Ome Lex dat hij laat zien dat daar geen leeftijdsrestrictie op zit.

Babs Verstrepen

PS Sorry Ome Lex, het verhaal is te mooi om het niet te delen en wie weet bent u een inspiratiebron voor anderen.