Elke loper zijn eigen schoen

Sport

Een goede hardloopschoen. ‘Het belangrijkste dat er is voor een hardloper’, stelt de adviseur. ‘Een schoen moet vooral zorgen dat je geen vieze voeten krijgt’, overdrijft de trainer. Over het belang van de juiste hardloopschoen.

BREDA – Even meteen een misverstand uit de wereld voor diegenen die naar de winkel willen voor een hardloopschoen, zo aan de vooravond van de Singellloop. De hardloopschoen bestaat niet meer. Het zijn er tientallen. Stap een gespecialiseerde hardloopwinkel binnen en val achterover van verbazing. Een muur vol hardloopschoenen. Allemaal verschillend. Niet alleen qua kleur, maar vooral qua materiaal. Afgestemd op de bouw van de loper, manier van lopen en het aantal keren dat de fanatieke trimmer er in de week mee de weg of het bos in gaat.

De ontwikkeling van hardloopschoenen heeft de laatste twintig jaar een enorme vlucht genomen, zo geeft Bredanaar Jos Koniuszek aan. De eigenaar van Runnersworld vergelijkt het met zijn eigen tijd als nationale topatleet, in de jaren tachtig. “De loopschoenen waren nog lang niet zo geavanceerd. Je had wedstrijdschoenen en trainingsschoenen. Die trainingsschoenen waren flink stevig, de wedstrijdschoenen veel lichter.” Veel meer verschil was er niet. Het gevolg was logisch, verhaalt Koniuszek. Hij rende van blessure naar blessure. “Mijn fysiotherapeut maakte zich ook nooit druk over rustpauzes in mijn trainingsschema, die kwamen vanzelf wel, door blessures.”

Erik Broerse van Starshoe is fysiotherapeut. In de winkel die hij samen met collega-fysio Corné Haast heeft, besteedt hij veel aandacht aan de verschillende voetsoorten. Hij geeft een voorbeeld. Stapt op een soort bijzettafeltje met een glazen plaat als blad. “Als je nu in de spiegel onder de tafel kijkt, zie je hoe mijn voeten staan.” Die van Broerse zijn vrij recht. “Maar je hebt holle voeten, platte voeten, doorgezakte voeten. Sommige voeten staan naar buiten.” Vandaar de enorme keuze aan schoenen.
Deze test is een eerste aanzet om tot een goed paar schoenen te komen, zo geeft hij aan. “Maar er speelt meer mee. Hoe stevig zijn iemands spieren, banden en pezen. Ook dat testen we. Op de loopbaan kijken we of de voeten van een loper al dan niet naar binnen knikken. Da’s belangrijk. Dan weet je wat je moet corrigeren.” De schoendeskundige geeft aan dat die correctie ook niet altijd nodig is. “Als iemand al lang loopt, en geen klachten heeft, dan kan zijn lichaam het blijkbaar aan. Dan hoef je niet te corrigeren. Bij een loper die begint, corrigeer je wel. Je weet namelijk niet wat er later gebeurt als hij gaat lopen.”

Koniuszek, zelf ook ooit trainer van toplopers, kijkt niet alleen, hij luister ook naar de loop van een loper. “Daarom heb ik hier ook een keiharde vloer. Ik hoor hoe iemand zijn voeten neerzet, of hij ploft.” Het vertelt hem iets over de loopstijl en de combinatie loper en schoen. “Bij TNO hebben ze ooit geprobeerd alles in cijfers uit te drukken, en op die manier iets over iemands loop te kunnen zeggen. Dat is toch niet gelukt. Je kunt namelijk niet alles meten.”
Zomaar een paar schoenen uit het rek pakken is ook geen optie, waarschuwt Broerse. “Dan kan het zomaar zijn dat je een schoenen pakt, die iets corrigeren wat niet hoeft. En dan krijg je bijvoorbeeld knieklachten.”

Koniuszek gaf het al aan. De hardloopschoen is de afgelopen jaren veel veranderd. Broerse ziet nog geen eind aan de ontwikkeling komen. “Vroeger zeiden we dat een paar schoenen 1500 kilometer meeging. Nu is dat zo’n 1200, vooral omdat de materialen zachter zijn geworden. In Amerika adviseren sommige schoenen al na 700 kilometer te vervangen.” Daar hoeven we hier niet bang voor te zijn. “Amerikanen zweren bij demping, zachter en zachter willen ze. En dat slijt veel harder.”

Topatleten lopen soms wel veertien keer in de week. Zoveel renner de meeste trimmers niet. "Ook al loop je maar één keer in de week, een schoen is super belangrijk", stelt Joan Simon Artigas van het Bredase Run2Day. "We hebben ook mooie kleding, en het is prettig er leuk bij te lopen, maar dat is uiteindelijk luexe. Het begint bij een goed paar schoenen.

Het belangrijkste van een goede scchoen. Koniuszek: "Dat je met die schoen aan beter loopt dan op je blote voeten. De schoen moet je lopen begeleiden op een natuurlijke manier. En dat is voor iedereen een beetje anders.”
Een schoen kiezen op kleur is er dus haast niet bij, geeft collega Simon Artigas aan. Ondanks de veelheid aan paren. "Een flink aantal paar valt al af, als je bekeken hebt wat voor type voet iemand heeft, en zijn gewicht en loopstijl meeneemt." Hij prijst zijn schoenen ook bewust niet. "Zodat mensen hun eerste keuze niet daarop maken. Het gaat erom dat ze goede schoenen hebben. Pas als er na alle testjes een aantal paar over is, vertel ik wat ze kosten. Als je dit uitlegt, begrijpen de meeste klanten dat ook wel."

Het begint dus bij een goede schoen. Maar betekent dat ook meteen een blessurevrije carrière als trimmer? Simon Artigas: "Een blessure is vaak het gevolg van het doorbreken van een bepaald patroon. Dat sluit je dus nooit helemaal uit."

‘Vooral tegen vieze voeten’
Hardlooptrainer Sietse Keun is minder overtuigd van het nut van al die verschillende soorten. “Een schoen moet vooral zorgen dat je geen vieze voeten krijgt en op die manier voor bescherming zorgen. Maar als je schoenen gaat kopen, dan kun je wel het beste naar een winkel gaan waar je advies krijgt, waar iemand vraagt hoe vaak je loopt, naar je gewicht kijkt.”

‘Schoen corrigeert overgewicht’
Het belang van een goede schoen? Hardlooptrainer Adriaan Schram stelt het simpel. “Als iemand geschikt is om hard te lopen, dan maakt het minder uit.” Alleen gaat die vlieger niet op voor de meeste lopers. “Als je overgewicht hebt, dan heb je daar speciale schoenen voor.” En dat is vaak aan de orde, constateert Schram. “Je ziet dat een grote groep mensen begint met hardlopen als ze tussen de 35 en 40 zijn, en hun conditie en overgewicht willen aanpakken.”

‘Koop niet klakkeloos een opvolger’
Erik Broerse van Starshoe: “Ook als je al een keer schoenen hebt laten aanmeten, moet je niet zomaar het nieuwe model van een bepaald type schoen kopen als je aan nieuwe toe bent. Alle merken ontwikkelen hun schoenen, maken ze zachter, of juist harder. Daardoor kan-ie best minder geschikt zijn.”

‘Begin niet op goedkope schoenen’
“Het is een beetje het kip-ei-verhaal met schoenen”, stelt Jos Koniuszekvan Runnersworld. “Er komen mensen binnen die zeggen ik wil eerst even kijken hoe het gaat. Die beginnen op een paar goedkope schoenen. Dat is echt een misverstand, daar krijg je problemen mee, en loop je blessures op. Dan zeggen ze ‘lopen is toch niets voor mij’ Ten onrechte.”

www.run2day.nl/breda
www.runnersworldbreda.nl
www.starshoe.net
www.mastbosrunners.nl