Breda Rookvrij: 'Gemeente moet ingrijpen'

Nieuws

BREDA – De actiegroep Breda Rookvrij en verschillende ‘rookcafés’ uit de binnenstad vinden dat de gemeente Breda moet ingrijpen in het in hun ogen falende rookbeleid. Dit laten de horecaondernemers vandaag weten in een gezamenlijk persbericht.

>> Horeca Breda wijst met vinger naar overheid

Door Serge Mouthaan
De uitbaters trekken bij de gemeente aan de bel omdat ze vinden dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) tekortschiet. "We willen vragen of de gemeente ons kan helpen. Misschien door zelf controles uit te oefenen of door het roken in de horeca te gedogen”, aldus een van de aangesloten kroegeigenaren Mark Bink.

De uitbaters stellen dat de VWA de wet niet kan handhaven en vinden het bovendien niet te begrijpen dat de ondernemer, maar niet de roker een boete krijgt. Binc: “Zolang onvoldoende wordt gecontroleerd dan blijven bij een aantal cafe de asbakken staan. Dat is weer een probleem voor de kroegbazen die zich wel aan de wet houden.”

Volgens Binc is de situatie in de horeca zo verslechterd dat het inmiddels ook een probleem voor de gemeenteraad en de burgemeester wordt. Dus hoopt hij op steun. “Ik kan nog niet zeggen wat we gaan doen, maar wanneer de gemeente niks doet volgen acties,” zegt de uitbater van café Catch 22.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de burgemeester geen partij is en dat de lokale overheid hierbij niet is betrokken. “Het gaat om de landelijke overheid. De VWA moet optreden en niet de gemeente Breda.” Volgens haar komt de burgemeester alleen in actie als de openbare orde in het geding komt.