NAC verliest met een gelijkspel

BREDA – Een gelijkspel dat voelt als een nederlaag; dat was het resultaat van NAC – Utrecht. Precies een uur stonden de Bredanaars op voorsprong. Maar één minuut voor tijd maakte Tom Caluwé de terechte 1-1.

Niet dat Utrecht zo geweldig voetbalde, want NAC had de tegentreffer aan zichzelf te danken. Het was eigenlijk een wonder dat het nog zo lang duurde voor de Utrechters langszij kwamen. Vrijwel de gehele tweede helft waren de Bredanaars vooral bezig met verdedigen. Als NAC er al eens uitkwam, was er niemand voorin om de bal vast te houden en ook het middenveld sloot niet aan. De gelijkmaker was dan ook een kwestie van tijd.

Dat terwijl NAC zeer sterk begon aan de tweede helft, waar de Bredase thee bijzonder goed gesmaakt moet hebben. NAC kwam namelijk ongekend strijdlustig de kleedkamer uit. Het was scherp en fel in de duels. Tien minuten lang kwam Utrecht niet of nauwelijks over de middellijn en hing de 2-0 in de lucht. Waarbij een scrimmage met Penders in de hoofdrol de beste mogelijkheid bood.

De wedstrijd kantelde daarna echter compleet. Utrecht kwam terug in het duel en kreeg steeds meer het overwicht. Gevaarlijke momenten voor het doel van de Bredanaars konden dan ook niet uitblijven. Met als beste kans een afstandschot van Van der Gun, waarbij Ten Rouwelaar maar net zijn goal schoon kon houden. Tot de 92e minuut. Een voorzet van links werd simpel afgerond door Tom Caluwé.

Lange tijd was het duel tussen de subtoppers weinig enerverend. Enkele halve kansen en het vertrek van Van der Leegte, die met een blessure van het veld moest, waren de meest opmerkelijke momenten van de eerste dertig minuten. De kansen waren vooral voor de bezoekers, want de NAC-verdediging had het in het begin lastig tegen de beweeglijke spitsen van Utrecht: Loval, Cziommer en Van der Gun.

In het laatste kwartier van de eerste helft trok NAC de wedstrijd naar zich toe. De jarige Patrick Zwaanswijk schoot binnen, tegen zijn oude ploeg, uit een rebound die terugkwam van de paal. Ook Reuser en Amoah kregen daarna nog kansen, maar werkten in beide gevallen de bal over het doel van Utrecht-keeper Vorm. Het zouden de laatste échte kansen voor NAC zijn.

Vóór de winterstop verloor NAC vier van haar laatste vijf wedstrijden. Aan die slechte serie werd vandaag dus geen vervolg gegeven. Maar op de vraag of dat nou een reden voor tevredenheid is voor Maaskant, gaf de NAC-aanhang met een oorverdovend fluitconcert het antwoord.