Slechte tweede helft doet NAC das om

BREDA – Het leek zo mooi bij rust: Een 1-0 voorsprong, bijna de hele eerste helft een veldoverwicht en een Feyenoord dat op eigen kracht geen kans wist te creëren. In het tweede bedrijf liep echter alles fout wat er fout kon gaan: 1-2 als resultaat.

Twee tegendoelpunten, gele kaarten, maar vooral slordig voetbal met weinig inzet, foute passes en nauwelijks kansen. Dat was de korte samenvatting van de tweede helft.

Het begon goed voor NAC in de eeste 45 minuten. Kansen waren er weinig, maar veldoverwicht des te meer. Het Bredase middenveld was Fer, El Ahmadi en Tomasson de baas. Kwakman was degelijk en vooral Gorter toonde weer eens wat inzet betekent. Voorin was vooral Boukhari weer gevaarlijk en lijkt bezig uit te groeien tot de belangrijkste kracht aan Bredase kant.

En wat stelde het Rotterdamse onderdeel van de traditionele top drie er tegenover? Het wachtte vooral op foutjes van NAC. Die kwamen er ook. Met name Zwaanswijk stond een keer of vijf te schutteren achterin. De Rotterdamse aanval was echter niet alert genoeg om van die missers gebruik te maken. Mede door een paar knappe reddingen van Ten Rouwelaar bleef het daarom 0-0.

Tót de Bredase treffer in de 42e minuut. Het was Gorter die uit een penalty beheerst in de rechterhoek schoot. Nadat eerst Kwakman neergehaald werd door Feyenoord-invaller Leerdam. Laatstgenoemde kwam in het veld nadat een bewusteloze Hofland met een brancard van het veld moest worden gedragen.

Zo sterk als NAC de eerste helft eindigde, zo slap begon het de tweede. De inzet was weg en Feyenoord kreeg meer ruimte. Nog geen vijf minuten na de thee trok Wijnaldum de stand al weer gelijk. De jonge Feyenoord-aanvaller speelde zich simpel vrij en schoot van dichtbij voorbij Ten Rouwelaar.

Met de inbreng van Van der Leegte kwam er weer wat karakter op het middenveld. Maar het niveau van de eerste helft was niet meer te halen voor NAC. Rommelig voetbal met foute passes, nauwelijks enige inzet en slordig verdedigen. Waar de Rotterdammer met een doelpunt van Tomasson in de 82e minuut prima gebruik van wisten te maken. De treffer was het begin van een tumultueuze slotfase met veel opstootjes en paniekvoetbal, waarin Van der Leegte en Loran een gele kaart pakten, maar een gelijkmaker achterwege bleef.

Slechts één lichtpuntje was er te melden. Topscorer Amoah draafde weer eens op. Hij deed 25 minuten mee, maar kon geen potten breken voor NAC.