Minder incidenten rondom ‘t IJ

Nieuws

BREDA - De maatregelen om de leefbaarheid rondom ’t IJ verder te verbeteren werpen hun vruchten af. Uit de klachtenregeling van de Beheergroep ‘t IJ en uit overleggen met de Wijkraad Schorsmolen/Fellenoord blijkt dat de veiligheid is toegenomen. Ook de politie constateert dat het aantal incidenten is afgenomen.

Naar aanleiding van de overlastmetingen van de Beheergroep ‘t IJ in 2007 is op 1 april 2008 de pilot ‘Verbeterplan ’t IJ’ van start gegaan.
De openingstijden van de gebruikersruimte voor drugsgebruikers zijn verruimd, er is een alcoholgebruikersruimte bijgekomen en passanten kunnen langer van de nachtopvang gebruik maken. Daarnaast is het straatteam ’t IJ uitgebreid. Het straatteam heeft de opdracht om mensen die op straat leven naar ’t IJ te leiden.

Volgens de gemeente is sinds de verruiming van de openingstijden het aantal unieke bezoekers van de drugsgebruikruimte met 42 procent toegenomen. Dat betekent dat meer passanten binnen zijn gaan gebruiken in plaats van op straat. Ook de frequentie waarin passanten gebruik maken van de drugsgebruikersruimte nam toe. Het gebruik van de nachtopvang is fors toegenomen. Het plan is om de 28 bedden verder uit te breiden naar 40 bedden.

De verruiming van de openingstijden van ’t IJ heeft geleid tot een kleine verhoging van het aantal unieke bezoekers. De gemeente noemt het opvallend is dat het aantal keren dat passanten naar binnen en weer naar buiten gaan, spectaculair is afgenomen met 44 procent. Dat geeft volgens hen meer rust voor de omgeving én voor de passanten.