Bredanaars voelen zich veiliger

Nieuws

BREDA – De Bredanaars voelden zich afgelopen jaar veiliger. Het veiligheidsgevoel steeg landelijk, in Breda zelfs bovengemiddeld. Dat komt naar voren in het jaarverslag van het Openbaar Ministerie in Breda.

In het verslag staat dat in 2008 het aantal misdrijven is gedaald. Ook het aantal moorden is vorig jaar gehalveerd. “We hadden afgelopen jaar tien zware zaken. Dat klinkt wel spannend, maar dat is het niet. Het zijn vaak tragische voorvallen”, zegt de Bredase persofficier Huibert Donker.

Verder liet Donker weten dat dit jaar onderzoek wordt gedaan naar het draagvlak voor het geven van een taakstraf in plaats van een gevangenisstraf. “De rechters geven de laatste jaren vaker een taakstraf. Wij willen weten of de samenleving zich hier in kan vinden.

Volgens de persofficier is op dit moment geen directe relatie tussen criminaliteit en de kredietcrisis. Toch gaat het O.M. haar aandacht verleggen naar financiele delicten. “We willen meer aandacht besteden aan vermogens criminaliteit. We gaan dan kijken naar faillisementen, misbruik van collectieve voorzieningen en uitkeringen.”