Breda staat letterlijk stil bij drama Apeldoorn

Nieuws

BREDA – Donderdag acht uur. De Grote Markt staat twee minuten stil bij het verschrikkelijke incident van eerder op de dag in Apeldoorn. Een man reed daar in zijn personenauto in op een menigte die keek naar de stoet met koningin Beatrix en beroofde zo ten minste vijf mensen van het leven. Vele anderen raakten gewond.

>> Oproep tot 2 minuten stilte
>> Foto's Grote Markt

Wat een oranje dag had moeten worden, werd een zwarte dag. Daar waar de Nederlandse driekleur fier in de top had moeten hangen, hing de vlag al snel halfstok. Het incident in Apeldoorn dompelde ons land in diepe rouw. En dat zorgde meteen voor een groot dilemma. Doorfeesten of afgelasten?

Burgemeester Van der Velden koos ervoor om de festiviteiten in zijn stad niet abrupt te beëindigen. Wel had hij een beroep gedaan op alles en iedereen om het karakter van de feestelijkheden aan de omstandigheden aan te passen. Hier en daar ging de muziek wat zachter en overal ging al snel de vlag halfstok.

Van der Velden prees de manier waarop er op het verschrikkelijke nieuws gereageerd werd. Hij had het onder andere over de ondernemers op de Grote Markt. Zij kregen deze week al eerder een klap te verwerken toen cafe ’t Hart van Breda in vlammen opging en waren ondanks het eigen leed erg begripvol.

De burgervader vond het namelijk ongepast om na de gebeurtenissen in Apeldoorn door te feesten alsof er niets gebeurd was. Daarom sloot hij samen met de horeca en het publiek zijn woorden af met twee indrukwekkende minuten stilte. Dit uit respect voor de slachtoffers en hun verwanten.

De honderden aanwezigen waren nagenoeg allen muisstil en sloten hun gebaar af met een hartverwarmend applaus. Iedereen was immers zichtbaar opgetogen met het betoonde respect.