Fietsendiefstal Breda explodeert

Nieuws

BREDA - Het aantal aangiftes van fietsendiefstal is in de eerste zes maandan van dit jaar bijna verdubbeld ten opzicht van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

In het werkgebied van team Breda Centrum zijn dit jaar al 483 fietsdiefstallen aangegeven. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 249. Een van de oorzaken lijkt te zijn dat er veel lopers in omloop zijn waarmee bepaalde sloten makkelijk geopend kunnen worden.

De politie in Breda constateert een forse toename van het aantal fietsdiefstallen. De oorzaak hiervan wordt mede gezocht in het feit dat er veel 'lopers' in omloop lijken te zijn waarmee bepaalde type sloten makkelijk te forceren zijn. Een belangrijk advies aan alle eigenaren is om de diefstallen te bemoeilijken de fiets zo mogelijk bewaakt te stallen of in elk geval te voorzien van een extra stang- of kabelslot.

De politie houdt vanwege de vele fietsdiefstallen extra controles in burger om dieven op heterdaad te betrappen. Donderdagavond hield de politie de achtste fietsendief van de week aan. Rond tien voor negen betrapte de politie op de Oude Vest een 15-jarige Bredase jongen op heterdaad op fietsdiefstal.

Agenten in burger hielden de knul in gaten omdat zij eerder op de avond gezien hadden dat hij contact maakte met een knaap die al eerder betrapt was op fietsdiefstal. De rechercheurs zagen dat de jongen op de Oude Vest meerdere malen een sleutel in en uit het slot van een fiets haalde en er daarna mee wegreed. Tijdens de controle bleek dat er een zogenaamde 'loper ' in het fietsslot stak. Het uitstekende deel van die sleutel was niet geslepen. De jongen ontkende de diefstal. Hij vertelde dat hij de fiets vanaf kerst 2008 had en daar 15 euro voor had betaald. Hij gaf wel toe dat het om een gestolen fiets moest gaan en dat de sleutel die hij voor het slot gebruikte een zogenaamde loper betreft.