'Geen gevaar door in- en uitvoegende brommers'

Nieuws

BREDA - De gemeente Breda is niet bang dat het aantal ongelukken toeneemt als per 1 september de brommers de rijbaan op moeten. Er wordt momenteel druk gewerkt aan de in- en uitvoegstroken waar brommers gebruik van moeten maken.

De maatregel wordt genomen door de verhoging van de maximumsnelheid van brommers naar 45 km/u. Vanwege die veranderde wetgeving moeten met ingang van 1 september in heel Nederland brommers de weg op. Waar de invoegstroken gereed zijn mogen brommers nu al de rijbaan op, net als op andere plaatsen binnen de bebouwde kom.

In Breda blijven zij op een paar plaatsen op het fietspad, zoals de noordelijke en zuidelijke rondweg, de Princenhagelaan en delen van de Ettensebaan, Westerparklaan en Lunetstraat.

Met borden en ‘uitvoegstroken’ wordt aangegeven waar de brommers moeten verhuizen van het fietspad naar de openbare weg en vice versa. Dit levert op het oog gevaarlijke situaties op, waarbij brommers op een smal stukje moet invoegen (Westerparklaan) of uitvoegen er vervolgens stuiten op tegengesteld rijdend fietsverkeer (Lunetstraat).

De politie gaat geen extra controles uitvoeren. “We nemen dit waarschijnlijk mee in onze reguliere controle,” aldus Andre van den Hul, politievoorlichter. “Al is het nu nog wel heel vroeg om daar iets over te zeggen, omdat de maatregelen pas in september worden ingevoerd.”

Piet Brosens van de Fietsersbond Breda is in ieder geval blij dat minder wegen niet toegankelijk is voor brommers dan eerst gepland. “We zijn altijd tegen dat halfslachtige beleid geweest. De noordelijke en zuidelijke rondweg begrijp ik nog wel, maar de rest?”

Volgens hem is het niet de bedoeling dat de brommers op een aantal plekken wel gebruik maakte van de fietspaden. “Ze moeten zich gaan mengen tussen het autoverkeer.”

Wat vind je van de situatie die nu ontstaat? Reageer onder dit bericht!