GroenLinks wil duidelijkheid over ontruiming

Nieuws

BREDA – De GroenLinks-fractie zet vraagtekens bij de ontruiming van het gekraakte pand op de Grote Markt op woensdagochtend. Zij vragen zich af waarom in eerste instantie gezegd is dat er geen actie ondernomen zou worden en dat uiteindelijk toch gebeurd is.

>> Krakers dienen aanklacht in
>> Gekraakt pand Grote Markt ontruimd

Daarnaast is het gebruik van Militaire Eenheden uit Utrecht, die normaal alleen worden ingezet bij grootschallige voetbal- en krakersrellen, iets wat ook vragen oproept. Fractievoorzitter Selçuk Akinci vraagt dan ook in een brief om duidelijkheid aan het college.

Hij vraagt zich af ‘welke motieven en overwegingen’ een rol hebben gespeeld bij de ontruiming en ‘Waarom niet gekozen is in deze zaak via de kortegedingrechter tot een oordeel te komen?’ Akinci wil ook weten waarom er niet gebruikt gemaakt is voor het zogenoemde ‘Bredaas model, waarbij dialoog en de-escaltie centraal staan in het optreden van de politie.’

De krakersactie van het oude Febo-pand op de Grote Markt, die op dinsdagmorgen startte, werd vanochtend vroeg beëindigd door een inval van de politie.