Italiaanse zege helpt NAC richting play-offs

NIJMEGEN - Met een gestolen overwinning NAC heeft zaterdagavond een belangrijke stap richting play-offs gezet. Diep in de blessuretijd hielp Anthony Lurling zijn ploeg aan de winnende treffer. Daarmee revancheerden de Bredanaars zich voor de bekeruitschakeling van afgelopen dinsdag: 2-3. Door de zege lijkt een play-offklassering NAC niet meer te kunnen ontgaan.

Lurling, Boukhari en Kwakman presteerden het om de drie enige kansen die NAC de hele wedstrijd kreeg om te zetten in drie doelpunten. Een ongekende efficiëntie, waarmee de uitploeg een aanval van NEC op een plaats bij de eerste negen afsloeg.

De gestolen zege kreeg zijn beslag in vermakelijke tweede helft, waarin NEC het Bredase doel belegerde, maar NAC uiteindelijk aan het langste eind trok toen de Bredanaars een onoplettendheid in de NEC-defensie fantastisch uitspeelden. Vanaf de zijkant speelde Cairo de bal naar Kramer, die Lurling in een betere positie voor het doel zag. De Bosschenaar haalde uit en bezorgde zijn ploeg daarmee de drie punten.

De aardige tweede helft volgde op een eerste bedrijf dat van Bredase zijde het aanzien niet waard was. Dat kwame niet door onwil. NAC probeerde het wel maar het kwam zonder topscorer Matthew Amoah in de punt van de aanval nauwelijks bij het doel van oud NAC-keeper Gabor Babos.

Buitenspelers Cairo en Boukhari zagen hun acties stranden tegen de NEC-defensie. Centrumspits Anthony Lurling kreeg het merendeel van zijn spaarzame ballen door de lucht in plaats van over de grond of in de diepte. Daardoor kon het Lurling, die zijn vierhonderdste wedstrijd in de Nederlandse competitie speelde, niet verweten worden dat hij niet in het stuk voorkwam.

NEC profiteerde van de aanvallend vleugellamme gasten. De Nijmegenaren kwamen op voorsprong via Lasse Schöne, die geheel vrij in het strafschopgebied werd aangespeeld door Tim Janssen en niet twijfelde maar schoot: 1-0.

Enkele tellen later kwam NAC goedkoop aan de gelijkmaker. Met een knappe kopstoot vond Kees Kwakman uit een vrije trap van Martijn Reuser de verre hoek, die daarmee eerste echte kans van NAC meteen tegen de touwen werkte.

Eveneens in de 46ste minuut, maar dan vlak na rust, toonde Nourdin Boukhari zich al even efficiënt bij de tweede Bredase mogelijheid. Boukhari nam een kopbal van Reuser ineens op de pantoffel. Zijn stijlvolle volley verdween prachtig in de onderhoek. Lang duurde het feest niet, tien minuten later was het opnieuw Schöne die ongedekt mocht aanleggen en scoorde.

In een poging aanvallend wat meer af te dwingen bracht trainer Robert Maaskant de lange Michiel Kramer als speerpunt in. Terwijl NEC met man en macht aanviel om een overwinning te forceren, had hij met een assist op Lurling een belangrijk aandeel in de last minute zege.