Aantal moorden in Breda stabiel

Nieuws

BREDA – Met twee moorden in 2007 ligt het aantal moorden in Breda op een vergelijkbaar niveau als de jaren ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In Breda werd begin december 2007 een 42-jarige man dood gevonden in een auto bij het station. Hij bleek vermoord. In november kwam de 39-jarige Joska Gosens om het leven toen ze haar hond uitliet op de Bavelse Berg en getroffen werd door een geweerschot. Later sprak het Openbaar Ministerie van een tragisch ongeval.

Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn al jaren de steden waar de meeste moorden gepleegd worden. Vorig jaar respectievelijk 32, 21 en tien moorden. Dat waren er in die steden wel fors meer dan het jaar ervoor. In 2006 werd er in Breda één persoon vermoord. In de steden met minder dan 250-duizend inwoners nam het aantal moorden af.

Op het lijstje van steden met meer dan honderdduizend inwoners over de afgelopen twaalf jaar staat Breda in de middenmoot. In die periode kwamen 26 mensen om door een geweldsdelict. Dat is de helft minder dan Tilburg, en één meer dan Den Bosch.

Algemeen geldt dat de helft van de vermoorde personen tussen 20 en 40 jaar was, met het hoogst aantal moorden in de groep van 20 tot 30 jaar. In die categorie vallen bijna twee keer zoveel slachtoffers als gemiddeld over alle leeftijdsgroepen. Verder concludeert het CBS dat er jaarlijks ruim twee keer zoveel mannen als vrouwen worden omgebracht. Van de vrouwen wordt de helft omgebracht door hun partner of ex-partner.