Brief van collega bakkers 'gekleurd'

Nieuws

BREDA – Bakker Leopold Nagelkerke vindt de brief van collega bakkers aan de gemeenteraad ‘gekleurd’ en slecht onderbouwd. Een proefperiode van 1 jaar stelt hij deze week voor aan de fractievoorzitters uit de raad.

Dinsdag wordt tijdens de commissievergadering Onderwijs en Economie de openstelling voor warme bakkers op zondag besproken. Een aantal bakkerijondernemers laten weten dat zij naast de bestaande 12 koopzondagen geen interesse te hebben in extra dagen.

Nagelkerke hekelt het feit dat van de 24 ondertekenaars een aantal niet uit de gemeente Breda komen. “Ik verzoek wethouder Andre Adank te wijzen op de bakkers die niet op de lijst horen. Er staan ondernemers op uit Rijsbergen, Etten-Leur, Oosterhout, Gilze, Wernhout, Dongen, Zundert, Chaam en Made”, aldus Nagelkerke

De wethouder Economische Zaken Andre Adank ziet een ruimere openingstijd op zondag voor bakkers niet zitten. Dat maakte de CDA-bewindsman in een schrijven aan de gemeenteraad duidelijk. Hij vermelde daarin de reactie van de tegenstanders van Nagelkerke.

Nagelkerke vindt de houding van Adank weinig kritisch. “Adank stelt de brief van de bakkers inhoudelijk niet ter discussie. Deze is verre van compleet. Ik ken niet alle bakkers in Breda, maar op het lijstje ontbreken toch echt veel namen.”

Andere argumenten stelt de warme bakker uit Prinsenbeek ook ter discussie. Zo vindt hij dat niet onderbouwd is dat de omzet niets of weinig toevoegt, gelooft hij niet dat een negatief economisch effect op het midden- en kleinbedrijf ontstaat.

Wethouder Adank ziet in de wens van een bakker geen reden heel Breda tot toeristisch gebied te verklaren, zodat de winkelopeningstijden verruimt kunnen worden. Ook wijst Adank op een landelijke wetswijziging die in de maak is. Hierdoor wil de rijksoverheid dat de toeristenbepaling in de winkeltijden wet niet alleen gebruikt wordt voor economisch belang.