Baronie sluit seizoenshelft af met spektakelstuk

Sport

BREDA – Drie rode kaarten, een gelijkmaker in de vijfde minuut van de blessuretijd en dubieuze arbitrale beslissingen. Baronie – EVV had bijna alles wat een topper in de hoofdklasse B nodig heeft. Dankzij de 2-2 blijft het gat met EVV zes punten en gaat Baronie als koploper de winterstop in.

Wat een wedstrijd. Baronie hing door slordig verdedigen in de touwen met een 0-2-achterstand na 65 minuten. Een terechte stand gezien het spel tot dan toe. Tegenstander EVV liet vooral de eerste 45 minuten het beste voetbal zien, Baronie had moeite met de opbouw en liet verdedigend steekjes vallen.

Op het moment dat het gedaan leek, kwam de geest uit de fles. Want twee minuten na de 0-2 stond de zojuist ingevallen Tyron Zschüssen bij een kluts op de goede plek en frommelde de bal over de doellijn. Tenminste dat vond de grensrechter, vond de doelpuntenmaker en vervolgens ook de scheids. Doelman Borghuis van EVV, die de bal pakte, was het daar overduidelijk niet mee eens, maar de 1-2 stond even goed op het scorebord,

Weer een paar minuten later was het de Bredase doelman die zich liet gelden. Van Sant greep goed in bij een aanval van EVV’er Evelein, wilde de bal weer in spel brengen, maar werd daarbij gehinderd. Wat volgde was een overdreven zwaai om zich los te maken, een slaande beweging constateerde scheidsrechter Bos, die er met zijn neus bovenop stond: rood. “Guido reageerde primair”, verklaarde trainer Peter Maas achteraf. “En dan ben je aan de beurt. Maar er stond spanning op bij hem. Dat zag je ook aan momentjes in de eerste helft. Hij wordt morgen geopereerd aan een liesbreuk, dat zal meegespeeld hebben.”

Blijkbaar gaf het incident Baronie wel nieuwe energie. Op pure vechtlust worstelde de thuisploeg zich terug in de wedstrijd en liet het zien dat het met durf wel degelijk goed kan voetballen. In de 84e minuut leek de op basis van die vechtlust verdiende 2-2 te vallen. Hage ging de zestien binnen, en werd naar de grond gehaald. De opgepikte bal verdween vervolgens alsnog in de goal. Baronie vierde feest, maar Bos besliste anders. Hij floot af voor een overtreding van Hage.

Geen Baron die het daar mee eens was, uiteraard. Vijf minuten in blessuretijd maakte Hage zijn vermeende Schwalbe goed. Hij stond op de goed plek om de bal achter de Limburgse doelman te prikken, 2-2.

Daarna liep het bijna helemaal uit de hand. Eerst kreeg Aelbrecht in het naspel van de 2-2 zijn tweede gele kaart en dus rood. Een paar tellen later was Luc Jansen aan de beurt. De EVV-speler maakte een overtreding op eigen helft, kreeg daarvoor geel en botste vervolgens onhandig expres tegen scheidsrechter Bos aan. Expres, dat zeker, maar het enthousiasme waarmee Bos tegen de grond ging, leek overdreven. Nog haast in zijn val greep hij zijn derde rode kaart van de middag. Vervolgens kreeg ook trainer Dominiek Vergoossen nog geel en moesten Maas en assistent Siner het vuurtje doven.

Maas was niet ontevreden over de 2-2. Dat kon ook haast niet anders. “De veerkracht van de jongens was enorm. Sjonge sjonge wat een wedstrijd.”