Amphia: spreekuur voor de bevruchting

Nieuws

BREDA – Nederland scoorde de laatste jaren slechter als het gaat om cijfers rond de geboorte. Zo kwam Nederland ten opzichte van andere Europese landen slechter uit de bus als het gaat om kindersterfte in de eerste week na de geboorte. Daarom start het Amphia met een preconceptiespreekuur. Als eerste ziekenhuis in de regio.

Tijdens het spreekuur krijgen koppels voorlichting over een aantal zaken die niet goed zijn voor vruchtbaarheid en zwangerschap, zoals overgewicht, nauwelijks groente en fruit eten, roken, alcohol- en drugsgebruik.

“Uit onderzoek blijkt dat een gezonde leefstijl vóór de zwangerschap de gezondheid van het toekomstige kind ten goede komt”, zegt Roger Heydanus, een van de gynaecologen van het Amphia Ziekenhuis die zich op het spreekuur toeleggen. “Het duurt vaak even voordat je ontdekt dat je zwanger bent. Dat betekent dat sommige vrouwen tot die ontdekking nog roken of drinken of voor het ongeboren kind schadelijke medicijnen gebruiken. Vaak komen bepaalde infecties ook pas bovendrijven tijdens de zwangerschap. Het is uiteraard beter als je zoiets vooraf weet.”

Met het preconceptiespreekuur speelt het ziekenhuis in op het vorig jaar uitgebrachte advies van de Gezondheidsraad. Die stelde dat het ‘wenselijk’ zou zijn dat leefstijladviezen niet tijdens, maar al voor de zwangerschap worden gegeven. Verwijzing naar het spreekuur vindt plaats direct na het moment dat de vrouw haar kinderwens aangeeft.

Het nieuwe spreekuur is vooral bedoeld voor vrouwen en mannen die vanwege een bestaande chronische of erfelijke aandoening een verhoogd risico hebben op gezondheidsproblemen voor moeder of kind tijdens of na de zwangerschap.

Amphia is het eerste ziekenhuis in de regio dat een preconceptiespreekuur heeft.