Gort alles behalve droog

Nieuws

BREDA - Een wijntje, humor, en een vermakelijk verteller. Ilja Gort hield woensdagavond een praatje over zijn roman Het Merlot Mysterie, volgens eigen zeggen de eerste wijnroman ooit geschreven.

Het merlot Mysterie is Ilja's vijfde boek, maar zijn eerste roman. In boekhandel Van Kemenade en Hollaers maakte Gort zijn opwachting in een jasje met muzieknoten en een notenbalk om te benadrukken, zo vertelde hij, dat zijn oorspronkelijke vak de muziek is. Gort is onder andere bekend van de tune van Nescafé, en ook veel andere reclamedeuntjes zijn van zijn hand.

Al snel verkleedde hij zich in de outfit waarmee hij bekend is geworden, die van Franse wijnboer, een spijkerjasje met een Franse alpinopet. Met humor en vaart vertelde hij onder andere over zijn ervaringen als beginnend wijnboer in Frankrijk. Inmiddels kent Gort, eigenaar van een echt Frans kasteel met wijndomein, het klappen van de zweep, en produceert hij rode wijn, witte wijn en rosé.

Het boek gaat over Harold Wechter, een Nederlandse reclameman die een wijnchateau in Frankrijk heeft gekocht. Hij raakt in contact met Régis, een door en door Franse wijnboer wiens zaken niet al te best gaan. Harold adviseert Régis een 'Camping à la Ferme' te beginnen. Hiermee ontketent hij een onstuitbare reeks voorvallen die, op de camping op het zinderende Zuid-Franse platteland, tot bizarre situaties leiden.