Bekom boos over brief college

Nieuws

BREDA – Wijkraad Bekom van de Haagse Beemden neemt geen genoegen met de stelling van het college van Burgemeester en Wethouders, dat er geen parkeerprobleem is in de wijk. Voorzitter Ad Brekoo: “Daar hebben wij geen goed woord voor over.”

Volgens Brekoo van Bekom is het een kwestie van onwil bij het College van B&W. “Die ruimte is best te vinden, er zijn plaatsen waar het alleen een kwestie van een paar lijnen trekken. De gemeente moet alleen erkennen dat er een probleem is, anders komen we nergens.”

Brekoo stelt dat het antwoord van B&W haaks staat op een brief die Bekom kreeg van directeur Scheltema van de afdeling Buitenruimte. “Die erkent het parkeerprobleem, maar zegt dat er geen geld is.”

De Wijkraad hoopt nu dat de Bredase politiek het onderwerp weer op de agenda zet. Dat gebeurt waarschijnlijk in oktober, tijdens de commissievergadering Milieu en Mobiliteit. Bart Vos van D66. “Als het aan ons ligt, hebben we het dan over een plan van aanpak.” Volgens Brekoo staan ook CDA en PvdA open voor het opnieuw aankaarten van de problematiek.

Het antwoord van B&W volgde op een brief van D66. Die vroeg zich af waarom de wijkraad nog geen antwoord had gehad op haar brief. Daarin kaartte Bekom nogmaals de parkeerproblematiek aan, iets waarvoor het voor het eerst in 2004 al aandacht vroeg.

In de brief stelt het college dat het parkeerprobleem nu eenmaal bij deze tijd hoort. “Omdat het gemiddeld aantal auto’s per inwoner nu eenmaal ook landelijk is gestegen.” Brekoo bestrijdt dat niet. “Dat is ook niet tegen te houden. Het zijn er anderhalf keer zoveel als toen de wijk gebouwd werd, 1,8 per huishouden in plaats van 1,2.” En daar zit hem toch het probleem, vindt hij. “Als je kijkt naar de Noortberghmoeren, daar staan ’s avonds de auto’s haaks op de weg, daar kunnen geen voetgangers meer langs.”

De wijkraad droeg al in 2004 oplossingen aan op een cd-rom. De cd raakte toen kwijt en werd in 2006 opnieuw aangeboden. Feitelijk komt er pas nu een antwoord op. Ondanks de lange termijn, blijft Brekoo geloven in een oplossing. “Al hebben andere leden wel de neiging gehad het bijltje erbij neer te gooien.”
Hij is sowieso geduldig. “Het hoeft ook niet morgen. Als er maar zicht is op een oplossing in de komende jaren.”