Zege voor vrouwen Barons

Basketbal

BREDA - Glaslijn Barons heeft zich tegen een ervaren EBBC van zijn beste kant laten zien. De Bredase vrouwen wonnen de wedstrijd in de hoofdklasse met 64-48.

Dit was een ander EBBC dan Barons-coach Martin Gommers in een eerdere wedstrijd van de Bossche ploeg had gezien. In Breda verschenen oudere, meer ervaren en langere speelsters, aldus de Bredase coach.

Toch liet Barons zich niet afschrikken. De Bredase vrouwen namen het initiatief. Met name Djura Gommers, Joyce van Rijckevorsel en Liesbeth van Vuuren lieten dit zien. Ze scoorden 19 van de 25 Barons-punten in de eerste periode.

Ook in deel twee van de wedstrijd stond Barons nog prima, hoewel het toen voor de zone-verdediging had gekozen om daarmee de reboundkansen te vergroten. Rusten met een ruime 39-22 voorsprong gaf de thuisclub een lekker gevoel.

Maar omdat de Bredasen vorige week tegen Kimbria zelf een zestien punten achterstand compleet hadden weggepoetst, wisten ze dat de overwinning nog niet op zak was. Ze waren vastberaden voor de tweede helft, maar de pech sloeg toe toen spelverdeelster Djura Gommers zich in de derde minuut dusdanig blesseerde dat ze daar een fikse knieblessure aan overhield en niet meer terug kwam in de wedstrijd.

Het team leek aangeslagen, want ineens lukte niet veel meer en hielp het EBBC veel te makkelijk aan de punten. Barons verloor deze zwakke periode met 8-16 waardoor de gasten bij 47-38 aan het begin van de vierde periode nog hoop mochten hebben. Maar daar rekende uitblinkster Joyce van Rijckevorsel meteen mee af. Ze scoorde weer zes punten in drie minuten. Het scorebord gaf nu 53-40 aan. Toen de eveneens sterk spelende Liesbeth van Vuuren er even later nog een driepunter in knalde, was het doek wel gevallen en kon Barons de voorsprong weer lekker uitbouwen tot 64-48.

De mooie zege was mede te danken een een prima schotpercentage van 49%. Coach Martin Gommers: “Het is duidelijk dat we een ploeg hebben die met de beste teams mee kan in de hoofdklasse. Als we de wisselvalligheid eruit kunnen krijgen, gaat dat nog gebeuren ook. Ik zie dat als een kwestie van volhouden, automatiseren en concentreren."

Volgende week wacht Barons de uitwedstrijd in Bakel tegen Yellow Sox. "Op papier zijn zij favoriet, maar ook van deze tegenstander ben ik niet onder de indruk. Als we spelen zoals vandaag, maken we een goede kans op de overwinning.”

Glaslijn Barons ds1-EBBC ds1 64-48 (25-11, 39-22, 47-38)

Scores: Joyce van Rijckevorsel 19, Liesbeth van Vuuren 15, Claudia Weterings 8, Liedewei Ratgers 8, Asha Gommers 6, Leontien Evers 4, Djura Gommers 4.