Heuvel verdient een opwaardering van de kwaliteit

Opinie

OPINIE - ‘De vernieuwing van de Bredase wijk Heuvel kent alleen maar winnaars’, kopt wethouder wijkontwikkeling Henk Snier in zijn voorwoord van het boek ‘Kwaliteit maken we samen’- 5 jaar werken aan de Heuvel.

Door Pablo de Jong

Helaas betreuren we sedert het begin van deze maand het verlies van zeven bestuursleden van de wijkraad Wijkbelang Heuvel. Waardoor we moeten concluderen dat de ingezette praktisering van de in 2001 opgestelde ontwikkelingsvisie, heuvelachtige momenten doormaakt op weg naar deels gerealiseerde en deels (nog) niet gerealiseerde doelen.

Onderzoek leert dat de ontwikkelingsvisie Heuvel 2001-2015 niet het eerste plan is dat voor vernieuwing van deze buurt is gemaakt. Het betreft wel een integraal plan dat in samenwerking met de wijkbewoners is gemaakt en dat daardoor ten uitvoer kon worden gebracht. Eerdere pogingen mislukten vanwege gebrek aan samenhang en financiële haalbaarheid.

Opmerkelijk dat juist datgene parten heeft gespeeld in de visie van het onlangs opgestapte dagelijks bestuur van de wijkraad, dat zich vaak met hart en ziel voor de goede zaak heeft ingezet.
Als 'verzachtende omstandigheden' kan worden genoemd dat ook Breda, en daarmee een wijk als de Heuvel, niet wordt overgeslagen door de gevolgen van de economische crisis.

Een naar verhouding evenredige verdeling van de lusten en lasten door het gemeentebestuur zal echter ook een wijkontwikkeling van de Heuvel niet enkel hoeven te dwarsbomen. Zo werd er in september van dit jaar nog een Rijkssubsidie aangekondigd voor het opknappen van het Mgr. Nolensplein en zal op termijn het Huis van de Heuvel worden gerealiseerd waarin zich tevens een brede school zal vestigen.

Gebrek aan samenhang is veelal niet enkel financieel bepaald. Hier liggen dus kansen om op een creatieve en constructieve wijze toch de schouders weer zij aan zij te zetten opdat de wijkontwikkeling voortborduurt op de goede kanten van de weg die wijk(raad), gemeentebestuur, woningcoorperaties zijn ingegaan. De negativiteit dient echter een halt te worden gemarkeerd want de wijk Heuvel verdient een opwaardering van de kwaliteit zodat deze leefbaar is voor jong en oud. Aandacht voor elkaar en voor de wijk is de sleutel naar een gezamelijk streven. Dat winstoogmerk brengt ons heuvelop.

Pablo de Jong is Heuvelbewoner en actief in de Bredase politiek